Японски учени откриха как да строят градове на Луната

2272
Японски учени откриха как да строят градове на Луната
Снимка: Getty Images/Guliver

Вертикални тунели от лава на Луната могат да помогнат за изграждането там не само на бази за дългосрочен престой на хора, но и на цели градове, каза ученият от Японския институт за радиологични изследвания Сатоши Кодайра пред РИА Новости.

С група от колеги той наскоро участва в научна работа, в резултат на която бяха публикувани материали, че тунели, образувани от вулканични изригвания в миналото в недрата на Луната, могат да предпазят от радиация и метеорити.

ОАЕ иска да приземи апарат на Луната през 2024г. (СНИМКИ И ВИДЕО)

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха стартирането на собствена програма за изследване на Луната. Премиерът на страната Мохамед би...

„Според последните наблюдения стана ясно, че нивото на радиация на лунната повърхност е по-високо, отколкото на Международната космическа станция(МКС), и мисля, че това създава проблем не само за хората, но и за оборудването. То ще попречи на дългосрочните дейности на хората и в определени отношения го прави невъзможно“, отбеляза ученият.

Според Кодайра, вертикална пещера („тръба от лава“) на Луната ще промени нещата. „Тя не само ще предпази от радиация и малки метеорити, но и ще поддържа стабилен температурен режим“, обясни ученият.

Японският изследовател припомни, че през 2017 г. авиокосмическата агенция JAXA публикува данни, че ширината натръбата от лава би могла да е най-малко 100 метра, а дълбочината й може да достигне 50 километра.

Както беше съобщено наскоро от агенция Киодо с позоваване на JAXA, Япония планира да построи завод за производство на гориво на Луната до 2035 г., за да го използва при мащабно изследване на спътник на Земята. За да намалят разходите за транспортиране на гориво от Земята до южния полюс на Луната, където се предполага, че ще бъдат открити ледени отлагания, японците искат да построят завод, където получената там вода ще бъде разделена на кислород и водород и ще произвежда гориво. Очаква се изследователите на Луната да могат да се придвижват по нея на разстояния до хиляди километри. Кислородът и водородът, които ще се произвеждат в инсталацията за лунно гориво, ще се използват за производство на енергия, като ракетно гориво и източник на енергия на лунната повърхност, според експерти от JAXA.

САЩ планират ядрени реактори на Луната и Марс

САЩ ще изграждат ядрени реактори за Луната и Марс. Бъдещите реактори трябва да може да генерира непрекъсната мощност на електроене...

Предполага се, че голямо количество вода се е натрупало на полюсите на Луната под формата на лед дълбоко в недрата на спътника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com