Йеменски бунтовници твърдят, че са ударили с ракета строяща се атомна централа в ОАЕ

2169
Йеменски бунтовници твърдят, че са ударили с ракета строяща се атомна централа в ОАЕ
Снимка: Getty Images

Йеменските бунтовници хуси твърдят, че са изстреляли крилата ракета срещу реактор на строящата се в Абу Даби атомна електроцентрала „Барака”, съобщи телевизионният канал „Ал Маядин” като се позова на говорител на въоръжените формирования на хусите.

Говорителят заяви, че ракетата е йеменско производство и хусите разполагат с мощности за производство на такива ракети с продължителност на полета до 1,6 км. и изтъкна, че изстрелването на тази ракета е политическо и военно послание.

Арабският свят засили натиска към Катар, очаква се блокадата срещу Йемен да падне

Четири арабски държави – Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет – разшириха списъците си, отнасящи се до заподозрени в тер...

Почти веднага след съобщението, от държавната информационна агенция на ОАЕ отрекоха за такъв удар и посочиха, че ядреният проект е защитен с ПВО, която може да се справи с всяка ракетна заплаха, съобщава The New York Times.

АЕЦ „Барака” ще бъде разположена на 250 км. от Абу Даби и се очаква да влезе в експлоатация през 2028 година.

По-рано движението "Ансар Алах", чиито привърженици са хусите, заплаши с ракетни удари всички ключови обекти в Саудитска Арабия и ОАЕ в отговор на засилената блокада на Йемен.

От август 2014 в Йемен продължава противопоставянето между правителствените сили и метежниците хуси. В последните четири дни има тежки боеве, като се съобщава за 80 загинали и 140 ранени.

Саудитска Арабия вдига блокадата над Йемен

Саудитска Арабия уведоми Организацията на обединените нации (ООН), че ще сложи край на блокадата над Йемен на 23 ноември. Това ще позво...

Най-активната фаза в боевете с външни противници премина през март 2015 година с нахлуването на коалицията начело със Саудитска Арабия. Ситуацията се изостри значително през ноември след като метежниците изстреляха балистична ракета срещу Рияд. В отговор страните от коалицията въведоха пълна транспортна блокада на Йемен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com