Йеменските хути отвлякоха кораб в Червено море, на борда има и българи

6032
Йеменските хути отвлякоха кораб в Червено море, на борда има и българи
Снимка: БГНЕС

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) съобщиха, че йеменските хути - бойци, подкрепяни от Иран - са отвлекли товарен кораб в Червено море. В изявлението се казва, че на борда е имало 25 членове на екипажа, включително от България. Останалите са от Украйна, Филипините и Мексико. На кораба не е имало израелци.

От българското вътрешно министерство потвърдиха: "Има такъв инцидент – по непотвърдена информация на борда на кораба има двама българи, единият от които е капитан", заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред Нова ТВ.

Корабът "Галактически лидер" - британски, но даден на японска фирма

Кабинетът на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че корабът "Галактически лидер" е британски. Използван е от японска компания. Бил е "отвлечен по иранска прищявка от милицията на хутите в Йемен", обяви премиерът.

Още: Военен кораб на САЩ откри огън по дрон, изстрелян от Йемен

"Това е още един акт на ирански тероризъм, който изразява скок напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици, когато става въпрос за сигурността на световните морски пътища", се добавя в изявлението, цитирано от The Times of Israel.

Корабът е плавал от Турция за Индия с международен цивилен екипаж. Според арабскоезични медии на борда на кораба пък има 52 членове на екипажа.

Още: Трета атака от Йемен срещу Израел (ВИДЕО)

Корабът, плаващ под бахамски флаг, е регистриран под името на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Абрахам Унгар. По време на отвличането плавателният съд е бил отдаден под наем на японска компания, уточниха от кабинета на Нетаняху.

Още: Иранска заплаха към Израел от Йемен: Ще стреляме по кораби в Червено море

Подкрепяните от Иран хути обещаха още преди седмици да атакуват свързани с Израел кораби в Червено море, за да подпомогнат "Хамас" след атаката срещу израелска територия на 7 октомври. Хутите са част от т.нар. "Ос на съпротивата" в Близкия изток, ръководена от Иран. Йемен вече обяви директно война на Израел.

Къде се намира корабът?

Сайтът за проследяване на кораби Marine Traffic показва, че плавателният съд е изминал почти половината от пътя си от Корфез, Турция до Пипавав, Индия. Към 17:15 ч. българско време той се намира на юг от бреговете на Джеда, Саудитска Арабия.

Хутите признаха

Военният говорител на йеменските хути потвърди, че техните сили са заловили "израелски" кораб в Червено море и са го отвели на брега заедно с екипажа му. "Отнасяме се към екипажа в съответствие с ислямските норми и принципи", заяви Яхя Сари, цитиран от "Ал Джазира", без да уточнява какво означава това.

Той предупреди, че всеки кораб, принадлежащ на Израел или на тези, които го подкрепят, ще бъде "законна мишена" за силите на хутите.

"Потвърждаваме, че ще продължим военните си операции срещу Израел, докато не спрат агресията и грозните престъпления срещу нашите палестински братя в Газа и Западния бряг", каза още Сари.

Правителството на Израел отрече корабът да е израелски. От Тел Авив заявиха, че това е "иранска атака срещу международен кораб".

Как е станала атаката?

Двама американски служители в областта на отбраната заявиха пред Associated Press, че хутите са превзели кораба Galaxy Leader в Червено море в неделя следобед местно време. Бунтовниците са се спуснали на товарния кораб от хеликоптер, заявиха служителите, потвърждавайки подробности, съобщени първо от NBC News.

Данните за собствеността в публичните корабни бази данни свързват собствениците на кораба с Ray Car Carriers, основана от Абрахам "Рами" Унгар, който е известен като един от най-богатите хора в Израел.

Унгар заяви пред AP, че е запознат с инцидента, но не може да коментира, тъй като очаква подробности. Свързан с него кораб е претърпял експлозия през 2021 г. в Оманския залив.

*Снимката е илюстративна.

Още: Йемен нападна, Израел отговори: Мерките на Тел Авив (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com