Йерусалим: До Голгота с кръст, нает от мюсюлманин

3137
Йерусалим: До Голгота с кръст, нает от мюсюлманин
Снимка: iStock

Вероятно никой друг не е пренесъл толкова много кръстове през Виа Долороса, колкото Махмуд Канан. В неговия склад има към 50 кръста, някои са на повече от 30 години. Махмуд е мюсюлманин, ръководи малка семейна фирма. Още дядо му през 1967-а година решава да започне да отдаване на кръстове под наем, разказва АРД.

"Имаме кръстове с различна големина", разказва Махмуд пред германската обществено-правна медия. За най-големите място в склада няма - те са държат на друго място. "Има групи, като например от Корея, които непременно искат да получат най-големите кръстове." Обичайно търсените са по-малки - хората ги слагат на гърба си и поемат към Голгота.

Виа Долороса - т.нар. "път на болката" - минава през Стария град на Йерусалим. Според легендата Исус и извървял този път от двореца на Пилат Понтийски до мястото, където бил разпънат пред вратите на града. И някои от групите християнски поклонници искат да минат точно по този път - с кръст на гърба, за да усетят още по-добре страданията на Исус, обяснява АРД.

Виа Долороса има 14 спирки

Ангажиментите на Махмуд са по часове, а работата му изобщо не е лека: понякога групите идват в 6:30 или 7:30 ч., но друг път - още в четири или в пет сутринта. "Това е доста рано, като в някои случаи трябва да нося не един, а два, три или четири кръста. Много от кръстовете са тежки и не се носят лесно. Но ако те са доволни, и аз съм доволен", споделя Махмуд пред АРД.

Бизнесът обаче не върви добре, макар по Великден повечето кръстове да са наети от поклонници. Преди се е случвало Махмуд да дава дневно по 20 кръста под наем - а сега понякога са само два.

Всъщност Махмуд не печели парите си не толкова от това, че дава кръстове под наем, а от снимките, които прави. "Те се обаждат и казват - Махмуд, имаме нужда от кръст за утре сутринта в пет. Идват 30, 40 или 50 души. Те определят часа и оттам нататък искат снимка на всяка спирка по пътя към Голгота. Снимките са по десет долара, кръстът е безплатен." Виа Долороса има 14 спирки и ако на всяка от тях се направи снимка, се събира добра сума.

"Колко болезнено е било това за Исус"

Хората, които решават да минат по стъпките на Исус, са много различни. Както обяснява Махмуд пред АРД - най-важните му клиенти са от Италия и Испания, но Полша, Ирландия и САЩ също са добре представени. "Виждам как някои групи плачат", разказва Махмуд, който ги е наблюдавал и как прегръщат кръста.

"Някои сядат на земята и не могат да продължат - вижда се, че са много емоционални. Част от поклонниците имат нужда от време, за да продължат нататък. Когато вървят по Виа Долороса, усещат колко болезнено е било това за Исус."

Уважението към другите религии е важно

За Махмуд като мюсюлманин уважението към другите религии е важно: "Те имат своята вяра и идват като поклонници, както и ние, мюсюлманите. Това са Светите земи - свещени за всички нас. Уважавам ги, грижа се за тях и им помагам. Показвам им пътя и се опитвам да отстраня пречките", казва Махмуд пред АРД.

Най-много хора се събират на Разпети петък. В този ден има и групи с венци от тръни на главите, използва се и изкуствена кръв. Наред с другото се разнасят и кръстовете на Махмуд. Той трябва да държи нещата под око и накрая да събере всичко и да го подготви за следващата поклонническа група, която иска да мине по пътя на Исус в Йерусалим.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com