Жители на Нагорни Карабах палят къщите си преди изтеглянето на силите на Ереван

3165
Жители на Нагорни Карабах палят къщите си преди изтеглянето на силите на Ереван
Снимка: Getty Images/Guliver

Арменските сили се очаква да започнат днес изтеглянето си от района на град Калбаджар край Нагорни Карабах, част от който преминава под контрола на Азербайджан по силата на мирното споразумение, сключено след шест седмици боеве, предаде АФП, цитирана от БНР.

Жители на селата в този регион предпочетоха да запалят къщите си, за да не попаднат в ръцете на неприятеля. Баку и Ереван си оспорват контрола върху този планински анклав от десетилетия.

Армения призна за над 2 300 убити при конфликта в Нагорни Карабах

Армения съобщи днес, че над 2 300 нейни военнослужещи са убити в конфликта за контрол на анклава Нагорни Карабах. Той приключи със спор...

Вчера десетки къщи бяха опожарени от собствениците си в село Шаректар, което е под контрола на арменските сили от първата война в началото на 90-те г., отнела живота на 30 000 души.

Преди разселванията, свързани с войната от 90-те, окръг Калбаджар бе населен почти само с азербайджанци. Но арменското правителство финансира след това заселването на арменски семейства в тази зона.

Журналисти на АФП на терен видяха през последните два дни как много жители товарят покъщнината си на камиони и заминават за Армения.

Мирното споразумение предвижда присъствието на руски мироопазващи сили, които пристигнаха в петък в Степанакерт, главния административен център на Нагорни Карабах.

Въпреки че Степанакерт остава под арменски контрол, жителите му са го напуснали заради ожесточените сражения. Местните власти ги призоваха да се завърнат по домовете си, но почти всички магазини в града все още са затворени. Вчера там пристигнаха десетина автобуса от Армения с местни жители. Интернетът не функционира, а мобилните телефони вече хващат азербайджански оператори.

Пашинян: Нужна е програма за завръщане на арменците в Карабах

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви, че е необходимо да бъде разработена програма за връщане на сънародниците в Нагор...

По-рано руският президент Владимир Путин призова в телефонен разговор азербайджанския си колега Илхам Алиев да се грижи за християнските храмове в онези райони на Нагорни Карабах, които минават под азербайджански контрол по силата на подписаното тази седмица споразумение за спиране на огъня.

От пресцентъра на Илхам Алиев също разпространиха съобщение за разговора му с Путин, в което се казва, че християнските паметници ще се опазват от държавата.

Основната религия в Азербайджан е ислямът, припомня Ройтерс.

Телефонен разговор се е състоял и между Путин и арменския премиер Никол Пашинян, съобщи пресслужбата на арменското правителство. Обсъдени са били въпроси, свързани с обстановката в зоната на нагорнокарабахския конфликт и е било подчертано, че е важно да се запази стабилността по разделителната линия.

На 9 ноември Путин, Алиев и Пашинян подписаха обща декларация за пълно спиране на военните действия в Нагорни Карабах. Беше договорено, че страните остават на заетите позиции и в региона се разполагат руски мироопазващи сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com