Журналисти, сред които и българи, са били бомбардирани в Сирия

4756
Журналисти, сред които и българи, са били бомбардирани в Сирия

Група руски и чуждестранни журналисти, сред които има и българи, били подложени на бомбардировки в провинция Латакия, в северната част на Сирия.

Инцидентът е станал в следобедните часове, недалеч от граничния град Кенсаб. Общо 8 снаряда са били изстреляни. Ранени са няколко души, предаде ТАСС.

Всички те са чужденци - граждани на Китай, Канада и България.

От пресцентъра на Министерство на външните работи заявиха за Actualno.com, че към момента не могат да потвърдят информацията, тъй като тя се все още се проверява.

Кореспондентът на руската RT, преди Russia Today, с испански Борис Кузнецов, кореспондент на медията с арабски Хасан Наср и оператор от същата Калед Елдера, както и оператор на новинарската агенция, също финансирана от руското правителство, Ruptly Александр Тихомиров са сред засегнатите журналисти, съобщава RT.

Обстрелът в сирийската провинция Латакия е извършен от територията на Турция, каза говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от "РИА Новости".

Сирийската армия е на 8 км от турската граница в северната част на Латакия

Сирийската армия е освободила град Ел Башура в северната провинция Латакия, съобщи агенция SANA. Сирийските бойци от правителствената а...

Инцидентът е станал по време на пресобиколка на журналисти в населените места, в които вече е подписано споразумението за прекратяване на огъня и в които мирните жители вече се завръщат.

По думите на Конашенков също са изстреляни общо 8 снаряда, които паднали на разстояние от 150 до 400 метра от журналистите. „В резултат на това, репортерите получиха леки наранявания“, каза той. Конашенков уточни, че ранените са представители на медии от България, Канада и Китай. „Стрелбата е била извършена от територията на Турция“, добави той.

Според информацията, предоставена от офицер от сирийската армия, обстрелът бил извършен от групировката „Джебхат ан Нусра“, която не е включена в примирието.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия