Как Израел изпревари света, като ваксинира населението си срещу COVID-19?

6716
Как Израел изпревари света, като ваксинира населението си срещу COVID-19?
Снимка: iStock

Израел изпревари света, като ваксинира населението си срещу COVID-19. Данните показват, че там пандемията започва да се забавя информира VOX. Инфекциите и броят на тежко болните хора намаляват, особено сред хората над 60 години. Ваксината в дивата природа също отразява резултатите от клинични проучвания, които установиха, че ваксината Pfizer/BioNTech (дозата, която повечето израелци са получавали досега), е била около 95% ефективна за намаляване на инфекциите.

Maccabi Health Services, една от четирите израелски организации за поддържане на здравето (HMO), проследи 163 000 израелци, получили и двете необходими дози от ваксината Pfizer. Само 31 от тези хора са имали положителни резултати за COVID-19 , в сравнение с неваксинирана проба, в която са направени около 6 500. Според данни на израелското Министерство на здравеопазването, 531 от 750 000 напълно ваксинирани хора на възраст над 60 г. са дали положителен резултат за коронавирус. Това е само 0,07% от хората с положителни тестове. 38 души са били хоспитализирани със симптоми, вариращи от умерени до критични. Друг израелски HMO, Clalit, установи, че положителността на COVID-19 намалява с 33% сред 200 000 души, 14 дни след като са получили само първата доза Pfizer в сравнение със същия брой неваксинирани хора.

Израел ограничава протестите по време на карантината

Израелският парламент днес прие закон, позволяващ на правителството да ограничи обществените протести по време на националната карантин...

Всичко това е много обещаващо, особено когато световните банки поставят ваксина като най-добрият път за излизане от тази пандемия и с появата на нови варианти на вируса. Учените отбелязват, че сериозните случаи намаляват, но като цяло инфекциите не намаляват толкова бързо. И много от тези проучвания разчитат на предварителни данни и тези открития могат да се променят с течение на времето, особено с появата на тези нови варианти на коронавирус. Израел също влезе в пълно блокиране в началото на януари, точно когато ваксинационната кампания се засилваше, което, може би, също е помогнало да се намалят случаите.

Израел също се сблъска с критики за неспособността си да разшири програмата си за ваксинация на палестинците, което също може да затрудни постигането на така наречения колективен имунитет. Страната предлага уроци за бързото ваксиниране на населението, но също така започва да показва предизвикателствата - и колко трудни ще бъдат глобалните имунизационни усилия. „Израел е канарчето в въглищната мина“, каза Брус Розен, директор на Центъра за изследване на здравната политика „Смоклер“ в Института Myers-JDC-Brookdale (MJB) в Йерусалим.

Израел стартира програмата си за ваксинация през декември. Оттогава около 1/3 от населението на страната (около 3 000 000 души) е получило поне една доза от ваксината Pfizer/BioNTech. Близо 1,8 милиона души също са получили втората си доза от ваксината. Това е в страна с малко повече от 9 000 000 население, според последните данни от израелското Министерство на здравеопазването. В Израел всеки, който е навършил 16 г., вече има право на ваксинация. Всички израелски граждани са записани в една от четирите организации за поддържане на здравето (HMO) за грижа. Всеки има идентификационен номер, който позволява лесен достъп до електронни записи. Тази система също така позволява на здравните работници да актуализират състоянието на ваксинация на дадено лице, да наблюдават всички странични ефекти и да планират среща за следващата доза. Много израелци заявиха, че са получили уговорката си за втората доза малко след инжектиране с първата, обикновено насрочена точно за 21 дни по-късно. Израел също се възползва от това, че кампанията по ваксинирането се предава "от уста на уста", което наистина е помогнало за разпространението на ваксинацията.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че населението на Израел може да бъде напълно ваксинирано до края на март. Експертите твърдят, че това все още е осъществимо, въпреки че далеч не е толкова просто, колкото звучи. Данните на Израел показват, че ваксините работят на индивидуално ниво. Рационализираната здравна инфраструктура в Израел улеснява много да се знае кой е ваксиниран и как реагира, и да го сравнява с тези, които не са. И още - в свят, в който ваксините са дефицитни, Израел получава редовен поток отчасти, защото страната обеща да предостави огромна колекция от данни за ваксини на Pfizer, така че може да наблюдава ефектите на ваксината.

Израел разхлабва строгите Covid мерки

Израел удължи третата си коронавирусна карантина до неделя, след което мерките в цялата страна ще се облекчават бавно, съобщи правителс...

Новите варианти на вируса представляват предизвикателство, особено ако тези мутации правят вируса по-добър в заобикалянето на защитите, предлагани от ваксината. В момента наличните ваксини се оказаха широко ефективни срещу тези варианти, но това може да се промени. Има и други въпроси, на които учените и експертите по обществено здраве искат да отговорят. Брайън Уол - епидемиолог - каза, че ваксините са ефективни срещу болестта. Те все още научават за нейното въздействие върху предаването. Т.е. колко е вероятно ваксинирано лице, което не се разболее от COVID-19, все още да може да го разпространи. Друг е въпросът колко дълго ще продължи защитата от ваксината. „Трябва да продължим да разглеждаме колко добре ваксината защитава няколко месеца. Израелските арабски и православни еврейски общности проявяват по-голяма степен на нежелание за получаване на ваксината, като последната е особено засегната от пандемията", посочва специалистът.

Но Ан Блейк, постдокторант в Медицинския колеж Бейлор, която изучава усилията на Израел, каза, че се чувства оптимистично относно способността на страната да преодолее част от това колебание. „Ваксинационната кампания на Израел демонстрира координирана и организирана комуникационна кампания, която използва местни лидери на общността и надеждни посланици в тандем със синхронизирано съобщение от най-високите нива на управление със специфичната цел да насърчи ваксинацията сред колебливите ваксини“, пише тя в имейл. Освен колебливост, експертите посочиха, че в момента само хора на 16 или повече години имат право на ваксина COVID-19, а учените не са сигурни кога децата ще бъдат одобрени за ваксинации COVID-19. Всичко това оставя част от населението, което няма да се ваксинира и все още може да предаде вируса.

Израел изпрати около 2 000 дози от Moderna до палестинските власти тази седмица, с обещание за още 3 000. Но това не е достатъчно близо, за да обслужва цялото население от над 4,5 милиона души. Ако на палестинците липсват безопасни и ефективни ваксини, това също може да подкопае усилията на Израел за постигане на колективен имунитет. „Трябва да настояваме, че Израел е отговорен за палестинското здраве като окупатор, особено по време на пандемии, и че инфекциозните болести не познават границите“, заяви Рита Джакаман, професор по обществено здраве в Института за обществено и обществено здраве в университета в Бирзейт в на Западния бряг. Всъщност, неравномерното разпределение на ваксините в крайна сметка ще удължи коронавирусната криза навсякъде, смятат експерти. Примерът на Израел показва как може да работи бърза кампания, но също така и ограниченията само на една държава, която успява да се справи с пандемията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com