Как сирийските бежанци станаха нежелани в Турция

1813
Как сирийските бежанци станаха нежелани в Турция
Снимка: Pixabay

Няколко души са се скупчили пред сграда в истанбулския квартал Багджълар. “Дали и аз не бих могъл да ида в Сирия и да убия там някого?”, вика един от мъжете, а после сам си отговаря: “Не”. Мъжът е силно разгневен. Брат му, работник в текстилната индустрия, е бил застрелян от сириец по време на сбиване между две групи.

Синан Оган, кандидат-президент от дяснонационалистическото обединение Ата, посещава семейството. “Обещавам ви, че ще изгоним сирийците възможно най-бързо. Няма да позволим нито един турчин повече да бъде убит от сириец”, казва Оган.

Той е един от четиримата кандидати за президент на изборите в Турция на 14 май. И не е единственият, който провокира ксенофобски настроения по време на кампанията. Почти всички партии са включили в предизборните си обещания да екстрадират близо четири милиона сирийски бежанци обратно в родината им. Единствено прокюрдското обединение на Зелените е против такава мярка.

Кълъчдароглу иска да преговаря с Асад за бежанците

Кандидатът на най-голямата опозиционната коалиция Кемал Кълъчдароглу отрано усети недоволството сред турското население и още преди няколко години превърна въпроса за бежанците в свой приоритет. Сега той обещава да преговаря с правителството в Дамаск за връщане на всички бежанци в Сирия. Опозиционната коалиция иска да преразгледа споразумението за бежанците с ЕС. Говори се и за мониторинг по границата и дори за издигане на стени, с цел да се предотврати нежеланата миграция. Облекченото издаване на визи за определени държави също се поставя под въпрос.

Допреди година управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) защитаваше сирийските бежанци. Най-вече защото гледаше на тях като на евтина работна ръка, която е важна за турската икономика. ПСР обаче промени позицията си, след като инфлацията, икономическата криза и увеличаващата се бедност накараха много турци да преосмислят отношението си към сирийците. “Настроенията се промениха, когато стана ясно, че те няма след година-две просто да се върнат обратно в Сирия”, обяснява изследователят Мурат Ердоган от Университета в Анкара. Президентът Ердоган обяви, че ще осигури на сирийците безопасно връщане в родината им и напоследък се хвали с успешните си процедури по депортация.

Близо 90% одобряват връщането на сирийците обратно

Изследователят Мурат Ердоган вече от години проучва съжителството между турци и сирийци в страната. “Всяка година питаме хората колко важен е бежанския въпрос за обществото”, обяснява той. Засега винаги е бил сред първите три или четири най-важни неща според анкетираните. “При последното проучване бе дори на второ място, веднага след икономическата криза”, добавя Ердоган.

Дали този въпрос ще се отрази на начина, по който ще гласуват турските граждани? “Около 60 на сто от анкетираните отговориха положително”, казва изследователят. „Установихме, че 88,5% от турците искат сирийските бежанци да се върнат в родината си“, добавя той.

Нереалистични обещания

Социологът не смята, че екстрадирането на сирийските бежанци е реалистично. Повече от 3,5 милиона сирийци се ползват с временна закрила като бежанци в Турция, а други 100 000 имат разрешително за престой. Между 200 000 и 300 000 вече са натурализирани.

Данните на социолога сочат, че незаконните бежанци са около 400 000 души. Те са основно от Афганистан, Пакистан, Ирак и от Африка. Има и близо един милион души, които вече са определени за екстрадиране. От тези данни излиза, че в Турция в момента живеят около 5,5 милиона бежанци. „Никой друга страна в света не е приела повече бежанци от Турция“, казва социологът Мурат Ердоган от Анкара.

Много сирийци живеят в страната вече повече от 10 години. Децата им ходят на училище, възрастните имат работа, дори и в много от случаите тя да не е законна. “Не е възможно просто така да ги пратим обратно в Сирия, както обещават партиите”, казва социологът. „Близо 900 000 деца на сирийци са родени в Турция. За тях Сирия вече не е родина“.

Насилие срещу бежанци

Галопиращата инфлация, високата безработица и бедността направиха живота на турците труден в последно време. Десните и популистки партии се възползват от напрегнатата ситуация, за да разпространяват ксенофобия и да подклаждат страх от бежанците. “Турция е на път да бъде асимилирана от млади мъже от чужди държави”, твърдят те.

Междувременно все по-често се стига и до насилия. През август 2021 тълпа разгневени турци опустоши редица магазини на сирийци в Анкара, които уж не плащали данъци и живеели на гърба на държавата. В средата на януари 2022 година група маскирани мъже убиха 19-годишния сириец Наил Алнаиф в Истанбул, докато спял в апартамента си. През юни 2022 турските сили за сигурност застреляха 35 бежанци, за които твърдяха, че се опитвали да избягат от бежански лагер. А непосредствено след земетресението през февруари много сирийци бяха обвинени в мародерство и станаха обект на насилие.

Сирийците искат да се отправят към Европа

Тези настроения влияят и на бежанците. Все повече от тях искат да напуснат Турция и да се отправят към Европа. “Не виждат бъдеще за себе си в Сирия, но не се чувстват сигурни и в Турция”, обяснява изследователят Мурат Ердоган. Преди четири години 25 на сто от сирийските бежанци в Турция са искали да емигрират. При последната анкета те вече са били 55 на сто. “Ако попитаме сега, сигурно ще надминат и 70%”, убеден е социологът.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия