Какво замисля Русия за Гърция, КНДР и Украйна?

30944
Какво замисля Русия за Гърция, КНДР и Украйна?

Световните медии съобщиха за възможната визита в Москва на Ким Чен Ун през май 2015 година. В официалното съобщение на руската стана не бе уточнено, че ще дойде именно Ким Чен Ун, но експертите са убедени в това. В крайна сметка КНД ще получи възможност да сложи край на дипломатическата изолация, в която се намира от 2011 година.

Русия търси нови съюзници на фона на влошаването на отношенията ѝ с ЕС и САЩ – това е обяснението за интереса на Москва към Пхенян. В този контекст медиите отбелязват, че Пхенян поддържа позицията на Москва по украинския въпрос.

Саудитска Арабия предложила на Путин поскъпване на петрола срещу сваляне на Асад

По време на посещението на делегация на Саудитска Арабия в Москва през ноември 2014 година най-важният обсъждан въпрос бил свързан със ...

Преди всичко, обаче руската страна е заинтересована в засилването на икономическото сътрудничество с КНДР – държавните енергийни концерни искат да установят доставки на руски газ в Южна Корея през територията на Северна.

В момента Москва и Пхенян водят преговори за отмяна на визовия режим, отбелязва
Die Tageszeitung.

Междувременно пресата изразява силно безпокойство от възможна сделка между новото правителство на Гърция и Москва: какво ще стане ако в замяна на краткосрочен кредит Атина окаже политическа  подкрепа на Москва и се обяви срещу антируските санкции? Според анализаторите това би застрашило единството на ЕС.

До момента Гърция представляваше огромен финансов проблем за ЕС, а сега може да стане причина за разкол във връзка с политиката за безопасност, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Русия се намира в трудно финансово положение, но Кремъл лесно може да се раздели с 10-12 млрд. евро, които ще спасят Гърция пред текущата година,  коментира Der Tagesspiege. Затова Гърция ще плати висока политическа цена, тъй като ще се окаже в пълна изолация в ЕС, прогнозира изданието.

Руски депутати искат репарации от Германия

В руския парламент се създава работна група, която трябва да изчисли щетите, които Германия е нанесла на СССР по време на Втората свето...

Оценките за позицията на Русия по украинската криза остават отрицателни. Анализаторите твърдят, че в боевете в източната част на Украйна са включени руски военни, а опълченците получават от Русия необходимата подкрепа. Войната в източна Украйна не е гражданска война, тя се води с активната подкрепа на Москва, пише Berliner Zeitung. Според изданието санкциите са единственото средство за отпор срещу Русия, с което разполага Европа.

Русия не е заинтересована в мира в Украйна: дори крехкия ми ще доведе до консолидация на властта, успокояване в украинското общество, началото на реформи и като цяло – демократизация. Но точно от това се бои Кремъл: появата на демократична държава, която е извън сферата на влияние на Русия, пишат още западните медии.

В медиите се появиха и първите коментари за евентуална доставка на американско оръжие в Украйна. Военната помощ на САЩ няма да замени политическото решаване на конфликтна и няма да сложи  край на войната, но ще уравновеси военните сили  и ще бъде ясен сигнал за Русия: Украйна не е само в проблемите си, пише Die Zeit.

Доставянето на оръжие никога не е било по-доброто решение на конфликта, но когато става въпрос за Украйна не трябва да се отхвърля категорично, коментира Der Tagesspiegel. В противен случай войната ще продължава до тогава, до когато Москва не постигне целите си, се казва още в статията. Русия може да отстъпи само тогава, когато цената, която ще плати за войната, ще превиши ползата от нея.

Според Handelsblatt може да има единствено отбранително въоръжаване: Вашингтон не бива да позволява да бъде въвлечен във война с Русия. Едновременно с това Западът трябва да води преговори с Москва, в противен случай военната помощ за Украйна ще доведе единствено до ескалиране на конфликта, добавя още изданието.

 

Лукарски: Енергийната проблематика не бива да влияе на стокообмена с Русия

Казусът „Южен проект” и енергийната проблематика между двете страни не бива да се отразява на стокообмена между Русия и Бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия