X
 
 

Като в криминален трилър: Появиха се още подробности за убийството на Хашоги

5606 0
photo of Като в криминален трилър: Появиха се още подробности за убийството на Хашоги
Снимка: Getty Images/Guliver
Зловещи подробности за случая с убития саудитски журналист Джамал Хашоги изплуваха след признания в процеса срещу саудитските заподозрени, които са работили за държавния апарат за сигурност.

Махер Абдулазиз Мутреб, който е трябвало да бъде водач на 15-членния ударен екип на Саудитска Арабия, убил Хашоги, е бил ръководител на групата за преговори.

ООН: Има достоверни доказателства за връзка на саудитския принц с убийството на Хашоги

Саудитска Арабия е виновна за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция миналия октомври според доклада на специалния д...

Номер едно по важност е бил генерал Мансур Абу Хюсеин, който идва в Истанбул със саудитския екип. Хюсеин, по заповед на бившия заместник-ръководител на саудитските разузнавателни служби Ахмет ал-Асири, разпореди формирането на три различни екипа за убийството - разузнаване, преговори и логистика. Хюсеин оглавява и трите групи, отбелязва БГНЕС, цитирайки световните агенции.

"Когато Джамал Хашоги видя кърпа, игла и наркотици на масата, той попита: "Какво ще правите с тях? Ще ме упоите ли? Отвърнах му: "Да".

"След като Джамал умря, помислих първо да погреба тялото му в градината (на саудитското консулство - бел. ред.). Но тогава наредих на екипа да разчлени тялото му, притеснявайки се, че то ще бъде открито", казва саудитският разузнавач и бивш дипломат Мутреб, който е играл ключова роля при убийството на Кашоги, съобщи в. „Сабах“.

Според показанията на Мутреб, ударният отряд от Саудитска Арабия поискал от саудитския генерален консул в Истанбул да му бъде осигурено място за срещата с Хашоги. По време на срещата Хашоги беше помолен да се върне в Саудитска Арабия и да разговаря със сина си Салах, за да му каже, че скоро ще бъде в Саудитска Арабия. Той обаче отказа.

Арестуваните в Истанбул шпиони от ОАЕ са дошли с кола с българска регистрация

Само преди два дни турското разузнаване арестува двама агенти на тайните служби на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в Истанбул. Спор...

Мутреб твърди, че журналистът е бил убит с наркотици. "След като Джамал отказа доброволно да дойде в Рияд, разбрах, че трудно ще го принудя да го направи със сила. Затова реших да го убия", добави той. "Облякох дрехите му, за да изглежда, че Джамал излиза от консулството. Сложих си очилата му. Отидох на площад „Султанахмет“ и облякох собствените си дрехи в тоалетната на джамията. Хвърлих дрехите и очилата на Джамал в кошчето".

Припомняме, че Джамал Хашоги беше убит и разчленен в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. от ударен екип служители на саудитските служби. Първоначално, отричайки съпричастност и описвайки убийството като инцидент при избухнал скандал и сбиване, Рияд в крайна сметка призна, че Хашоги е бил убит по изготвен предварително план. Всякаква съпричастност на кралското семейство с убийството се отрича.

В края на март саудитската прокуратура заяви, че ще пледира за смъртна присъда на петимата основни участници в случая. Тялото на Кашоги така и не беше открито и саудитското кралство не дава информация къде са тленните останки на журналиста и критик на политиката на Рияд.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...