Китай дава примамливи награди за сигнали за чужди шпиони

798
Китай дава примамливи награди за сигнали за чужди шпиони
Снимка: Getty Images / Guliver

Прохождащи китайски детективи могат да започнат да следят чужденци, които подозират в шпионаж, след като властите в Пекин обявиха големи награди за информация за задгранични агенти.

Бдителни граждани могат да съобщават за подозренията си за шпионаж на специална гореща линия, по пощата или лично и ще получават до 500 000 юана (72 460 долара), ако информацията им се окаже полезна.

Средният годишен доход в Пекин през 2015 година е бил 85 000 юана (12 300 долара), според последните данни, налични в градската община.

„Гражданите играят важна роля в разследванията на шпионаж”, се казва в съобщение на градското бюро по сигурността – най-новия белег за загриженост заради дейността на чужди агенти в китайската столица.

Миналата пролет в държавните учреждения започнаха да се появяват плакати, които предупреждават китайките да не се увличат по чужденци, които имат подмолни намерения.

Плакат от 16 части, озаглавен „Опасна любов”, разказва за процъфтяващата връзка на правителствената чиновничка Сяо Ли с чуждестранния учен Дейвид.

Щастливата развръзка е осуетена от ареста на двойката след като Сяо Ли дава на Дейвид поверителни вътрешни документи от работното си място.

Новите стимули за лица, които донасят за шпиони, ще бъдат въведени в навечерието на втория по ред Ден за ограмотяване по национална сигурност на 15 април.

Източниците на информация могат да останат анонимни, ако желаят, и да поискат полицейска защита за себе си и семействата си.

Онези, които съзнателно дават фалшива информация, ще бъдат наказвани, предупреди бюрото по сигурността.

Днес в. „Бейджинг морнинг поуст” писа, че „изключителната мобилизация на масите” „ще допринесе за създаването на „велика стоманена стена срещу шпионите”.

Вестникът съобщи , че рибар в източната провинция Дзянсу получил „солидна” награда сред като съобщил на властите за подозрителен уред във водата, надписан на „чужд език”.

В САЩ се видяха в чудо - не могат да намерят достатъчно места за делегацията на китайския президент

Китайската делегация, която президентът на страната Си Цзинпин води в САЩ, не може цялата да се настани в резиденцията на Доналд Тръмп ...

Уредът бил използван за събиране на данни за чужда държава, информира „Бейдижг морнинг поуст”.

Китайското правителство често обявява заплахи от „враждебни чужди сили” като оправдание за цензура и репресии срещу гражданското общество.

Петер Далин – шведски активист за човешки права, който работи извън Пекин, беше задържан за 23 дни и след това експулсиран от страната през януари 2016 защото представлявал заплаха за националната сигурност.

Групата на Далин осигуряваше обучение на адвокати, които се опитваха, използвайки силно контролираната държавна съдебна система, да търсят справедливост да явни злоупотреби на правителството.

Последното национално преброяване от 2010 регистрира 600 000 чужденци, които живеят в Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com