Китайските проститутки и властта

86267
Китайските проститутки и властта

Официално проституцията в Китай е забранена. В действителност тя е широко разпространена. От услугите на секс-робините охотно се ползват и държавни служители, които нерядко заплащат с държавни пари.

В средата на февруари Китайската държавна телевизия CCTV излъчи репортаж със скрита камера от различни публични домове в град Гуанчжоу. Градът се слави като "център на секса". В репортажа, журналистите критикуват остро моралния упадък в южнокитайския град и обвиняват полицията в бездействие. Часове по-късно полицията започна масирана акция. В акцията участваха 7 000 полицаи. 67 души бяха арестувани.

Срамът на обеднелите португалци

Доскоро част от средната класа, а днес - бедняци: такава е реалността за мнозина португалци. Повечето от тях обаче се срамуват от бедн...

Тежки наказания за проститутки

Проституцията в Китай е забранена, но в барове, луксозни хотели и клубове масово се предлагат плътски удоволствия срещу заплащане. Според непотвърдени данни в Китай има между четири и шест милиона проститутки. Бизнесмени канят партньорите си в караоке барове с женска компания, за да си осигурят изгодни поръчки. Държавни служители приемат платената любов като "жест на внимание".

Миналото лято полицията в Шанхай залови петима съдии в публичен дом. Те бяха уволнени. Много често обаче висшите кадри се измъкват ненаказани. Затова пък проститутките, които биват заловени, задължително се изпращат в лагер за "превъзпитание". Нещо повече: правозащитната организация Asia Catalyst съобщава, че за разлика от другите затворници, проститутките са принудени да заплащат престоя си в "лагерите за превъзпитание".

Дебат за проституцията

Репортажът на CCTV разпали остър дебат за проституцията в Китай. "Държавната телевизия окачествява проституцията като морален упадък. Но много китайски държавни служители се ползват от услугите на проститутките. Всеизвестно е, че дори плащат с обществени пари", казва феминистката Ай Ксяомин в разговор с Дойче Веле. Според нея проституцията не е проблем на сексуалния морал, а въпрос на злоупотреба с власт и корупция.

Шведите също са корумпирани

Корупция има във всичките 28 държави-членки на ЕС, но в различен мащаб. Швеция по правило е пример за това, как трябва да се води борб...

Юзърите от китайските социални мрежи разпалено дискутираха репортажа на CCTV. Много потребители на интернет пишат, че зад репортажа се крие морализаторска правителствена проповед. А други смятат, че репортажът е част от вътрешнопартийните борби за власт, защото след излъчването му бяха уволнени много местни партийни кадри.

Легализиране на най-древния занаят?

Междувременно в Китай се надигат гласове за постепенното легализиране на проституцията. "След като човек може да продава умствения и физическия си труд, защо да не предлага и сексуални услуги? Пълната легализация може да отприщи вълна от протести сред населението, но декриминализирането на проституцията трябва да бъде първата стъпка", пише сексоложката Ли Юнхе в китайския новинарски портал ИФенг. Тя смята за неправилен "шведския модел", при който на наказателно преследване са подложени само клиентите, а проститутките - не.

Според Ли Юнхе Китай трябва да намери свой "китайски път" за решаването на проблемите. "Всички трябва да вземат участие в решаването на проблема. Включително и представители на сексиндустрията. Тогава няма да има нужда от акции като тази в Гуанчжоу", казва тя. По всичко обаче изглежда, че правителството е избрало съвършено друг път. В средата на февруари китайското министерство на обществения ред обяви на сайта си, че ще подсили борбата срещу проституцията, хазарта и наркотиците в цялата страна.

Източник: Дойче веле

Опасно за живота!

В Пекин въздухът е толкова замърсен, че вече става опасен за живота на хората в града. Това сочат резултатите от едно актуално проучва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com