Крие ли Турция важни подробности за свалянето на руския Су-24?

10944
Крие ли Турция важни подробности за свалянето на руския Су-24?
Снимка: iStock/Guliver

Сериозни подозрения се развихриха в социалните мрежи, че бомбардировачът Су-24, който беше свален на турско-сирийската граница, е бил ударен от турските самолети, защото е бомбардирал цели на „приятелчетата на Анкара от ИД“.

В Twitter профила на CNN Turk се появи графика, показваща полета на сваления Су-24. Твърди се, че данните са от турска радарна система. Веднага заваляха предположения, че на база тази графика, чийто източник е неясен и липсва легенда с обяснения, няма как турските самолети да предупреждават 5 минути руския самолет и да го свалят на турска територия, защото той би прелетял и навлязал на сирийска земя. Посочва се, че при скорост от около 1500 км/ч за 5 минути се изминават 125 километра. А максималната скорост на Су-24 е 2240 км/ч. В графиката на полета обаче разстоянието е около 25 пъти по-малко. Потребители предполагат, че всъщност Су-24 е прелятал два пъти над турска територия и вероятно вторият път вече е свален.

НАТО "поддържа контакт с турските власти" по случая с руския Су-24

НАТО следи ситуацията със сваления руския самолет Су-24, съобщи ВВС. По информация на медията, представител на НАТО е заявил, че алиан...

Междувременно стана ясно, че днес (24 ноември), от 18:00 часа българско време ще се състои среща на ниво постоянни представители на НАТО в Брюксел, на която ще се обсъди ситуацията във връзка със сваления руски самолет Су-24, съобщи Интерфакс. Извъндредното заседание се свиква по молба на Турция.

По-рано ВВС съобщи, че "НАТО следи ситуацията със сваления руския самолет Су-24". По информация на медията, представител на НАТО е заявил, че Алианса "поддържа контакт с турските власти", като се е въздържал друг коментар.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков пък каза, че "падането на изтребителя Су-24 в Сирия, който по данни на турските медии е бил свален от самолети на ВВС на Турция заради нарушаване на въздушното пространство, е много сериозно "произшествие".

Главна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com