Лидерът на „Хизбула“: Разполагаме със 100 000 обучени бойци

4190
Лидерът на „Хизбула“: Разполагаме със 100 000 обучени бойци
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала разкри числеността на бойния клон на шиитската групировка – „100 000 обучени бойци“, както ги назова той.

Насрала подчерта, че бойците на „Хизбула“ са готови да се бият в защита на ливанската земя, петрол и газ, които "се крадат пред очите на ливанците", а не във вътрешни конфликти. Насилието бележи ключов "нов етап" за групировката по отношение на начина, по който се справя с вътрешните проблеми, добавя той.

Хизбула заплаши Израел с унищожение при война между САЩ и Иран

Лидерът на "Хизбула" предупреди, че Израел ще бъде въвлечен при всяка война между САЩ и Иран и може да бъде "заличен" при такъв конфлик...

Ако това е вярно, тя надхвърля броя на официалните военни сили на Ливан, за които се съобщава, че са с около 85 000 военнослужещи.

Изявленията на Насрала дойдоха в момент, когато "Хизбула" и нейните съюзници порицават надзора на съдия Тарек Битар върху разследването на експлозията в пристанището на Бейрут, като призовават за неговото уволнение. Според представители на „Хизбула“ разследването на съдията клони към това да ги признае за виновни за мащабната експлозия.

В изявленията си от понеделник Насрала обвинява лидера на десните Християнски ливански сили Самир Геагеа в "производство" на насилие в бейрутския квартал Таюне, наричайки го престъпник и убиец.

"Истинската програма на Ливанските сили е гражданска война", е цитиран да казва Насрала. "Най-голямата заплаха за социалния мир в Ливан са Ливанските сили".

Лидерът на "Хизбула": Екстремистите обиждат исляма

Екстремистките групировки са обида за исляма. Такова мнение изрази лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала в реч по повод рожден...

Съобщава се, че Насрала е предупредил Геагеа да не прави "грешни изчисления".

Лидерът на "Хизбула" също така подчерта, че тези, които обвиняват движението в разпространяване на насилие, трябва първо да представят доказателства, и зададе въпроса защо призивите им за смяна на съдията, наблюдаващ проверката, се разглеждат като заплаха.

В четвъртък "Хизбула" и друга шиитска организация - "Амал", излязоха със съвместно изявление, в което заявиха, че нападението срещу протестиращите е имало за цел да "потопи страната в размирици".

Напрежението в Ливан е високо, тъй като в четвъртък, в допълнение към и без това трудната икономическа ситуация, се стигна до въоръжени сблъсъци по време на протести срещу продължителното разследване на взрива в пристанището на Бейрут. Престрелката в ливанската столица миналата седмица предизвика спомени за най-кървавия период в страната - гражданската война от 1975-90 г.

Насрала: Хизбула ще накаже Израел

Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула предупреди, че израелците ще бъдат "наказани" за убийството на един от неговите лидери...

Престрелката стана в момент, когато Ливан се бори с тежка икономическа криза, утежнена от недостига на гориво. По-рано "Хизбула" сключи сделка за доставка на ирански петрол в засегнатата от кризата страна. Този ход обаче беше осъден както от западните държави, така и от ливанския министър-председател, който се опасява, че това може да доведе до санкции срещу Ливан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com