МААЕ: Време е за по-сериозни ядрени въпроси относно Иран

19267
МААЕ: Време е за по-сериозни ядрени въпроси относно Иран
Снимка: Getty Images / Guliver

След постигнатия напредък с Иран, е време за "по-сериозни" ядрени въпроси, като твърденията за разработка на оръжия в миналото. Това каза генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде БГНЕС.

"Започнахме с мерки, които са практични и лесни за изпълнение. Продължаваме с по-трудни неща. Наистина искаме да бъдат включени въпроси за "възможните военни измерения" в стъпките в бъдещето. Вече сме обсъждали това и ще продължим да го обсъждаме на следващата среща между МААЕ и Иран на 8 февруари", каза Юкия Амано, генерален директор на МААЕ.

В споразумението от 11 ноември с МААЕ за подобряване на надзора над иранската ядрена програма има включени 6 стъпки, една от които е посещението тази седмица на инспектори от МААЕ в урановата мина Гачин.

В споразумението, което е отделно от договора със световните сили от 24 ноември в Женева, не се посочват твърдения от преди или след 2003 г. Ядрената програма на Иран съдържа т.нар. от МААЕ "възможни военни измерения".

Според Юкия Амано, Иран не се е измъкнал, а договорът със световните сили от 24 ноември ясно заявява, че "всички минали и настоящи въпроси ще бъдат разрешени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com