Масови проверки по улиците на Пхенян

34505
Масови проверки по улиците на Пхенян
Снимка: Getty Images / Guliver

По улиците на севернокорейската столица Пхенян текат масови проверки на документи на граждани, съобщават южнокорейските медии, цитирани от РИА Новости.

Граждани са спирани от полицията за проверка на всяка крачка. Достъпът до Пхенян е затворен, като никой не може нито да влезе, нито да излезе от столицата. Според медиите в Южна Корея положението се е затегнало след екзекуцията на чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Чан Сон Тхек.

Полицаи, военни и цивилни агенти патрулират по улиците на Пхенян. Те усилено проверяват документите на минувачите, което правело трудно придвижването по улиците "дори на сто метра". На пристигналите в столицата е било наредено незабавно да я напуснат, а пристигащите не могат да влязат в града.

Чан Сон Тхек бе осъден на смърт по обвинения в разврат, пиянство, безогледно харчене на държавни пари, както и в опит за събаряне на установената социалистическа система в страната. Присъдата бе изпълнена незабавно, което донесе множество критики от страна на международната общност.

По сведения на шефа на южнокорейското разузнаване Нам Чже Чжун, през 2012 г. в КНДР са били изпълнени 16 публични екзекуции, а през 2013 г. - 40.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com