Местните избори в Хонконг донесоха смазваща загуба на прокитайския режим

2793
Местните избори в Хонконг донесоха смазваща загуба на прокитайския режим
Снимка: Getty Images/Guliver

Продемократичните сили получават абсолютно мнозинство на изборите за членове на съвети на кварталите в Хонконг след предварително преброяване на гласовете, съобщава South China Morning Post.

В неделя Хонконг проведе преки избори за съветите на 18 градски квартала, в които 1090 кандидати се бореха за 452 места. Съветите разглеждат въпроси на областно ниво като транспорт и комунални услуги, посочва БГНЕС.

САЩ върви към закон заради Хонконг

Сенаторите в Конгреса на САЩ гласуваха единодушно в подкрепа на законопроект за защита на човешките права в Хонконг, предаде БГНЕС. Се...

Изборите, които се проведоха на фона на продължаващи вече шести месец антиправителствени протести, се смятат за барометър за подкрепата към антиправителственото движение и към властта на ръководителя на администрацията в Хонконг Кари Лам.

Избирателната активност на изборите беше рекордна. Общо 2,94 милиона души упражниха правото си на глас, което представлява 71,2% от общия брой регистрирани избиратели. През 2015 г. избирателната активност на подобни избори беше едва 47%.

Към 9:00 местно време продемократичните сили печелят в 17 от 18 области, като получават повече от 278 места. Пропекинският лагер досега получава едва 42 места. Независимите кандидати успяха да вземат 24 места.

Всички съвети след изборите през 2015 година бяха контролирани от привърженици на централната китайска власт.

Огнено опустошение в голям университет в Хонконг след пореден сблъсък на демонстранти и полиция (ВИДЕО)

Огромен пожар избухна близо до сградата на Политехническия университет в Хонконг в резултат на сблъсъци между протестиращите и полицият...

Поради факта, че продемократичният блок получи мнозинство във всички градски райони, те вероятно ще получат 120 места в избирателната комисия, която избира ръководителя на областната администрация.

Хонконг е част от Китай, "независимо от това, което се случва", заяви китайският външен министър Ван И на фона на унищожителната изборна загуба. Резултатите от изборите в неделя в полуавтономния град изпратиха ясно послание на подкрепяното от Пекин правителство за исканията на протестното движение, което продължава от месеци, посочва АФП.

"Това все още не е окончателният резултат. Нека изчакаме крайния резултат. Въпреки това, ясно е, че без значение какво се случва, Хонконг е част от Китай и специален административен регион на Китай", каза Ван И пред репортери, след като се срещна с японския премиер Шиндзо Абе в Токио.

"Всеки опит за намеса в Хонконг или дори да навреди на просперитета и стабилността му, няма да успее", допълни още китайският външен министър.

Протестиращите в Хонконг се барикадират, използват катапулти и стрели срещу полицията

С дървени катапулти за изстрелване на бензинови бомби и лъкове и стрели, взети от складове, протестиращите в Хонконг съчетават нови ...

В същото време управителят на Хонконг Кари Лам заяви, че нейното правителство "ще чуе със смирение" гласа на народа след унизителната изборна загуба и ще го вземе предвид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com