Може ли турската военна операция в Африн да дестабилизира Турция и да разпали войната в Сирия ?

5901
Може ли турската военна операция в Африн да дестабилизира Турция и да разпали войната в Сирия ?
Снимка: iStock/Guliver

Все повече признаци показват, че поредният фронт в сирийската гражданска война бе отворен в резултат на споразумение между Турция и Русия - оттеглянето на руските военни части от района на Африн, напредването на сирийските правителствени части в Идлиб, натискът върху опозицията да участва в „конгреса на сирийския национален диалог“ в Сочи. Това смята преподавателят по модерен ислям от университета в Единбург Тома Пиере, цитиран от БНР.

Засега Съединените щати пречат на разширяването на турската офанзива на изток с военните си части, разположени около град Манбидж. В психологическата война на закани и предупреждения обаче е по-вероятно Вашингтон да отстъпи, отколкото да рискува пълен разрив с Анкара.

Ердоган започва военна операция в сирийската провинция Иглиб, Русия вече удари

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че опозиционната групировка Свободна сирийска армия стартира мащабна военна операция ...

И ако президентът Ердоган изпълни заканата си да разшири офанзивата в районите с кюрдско мнозинство, конфликтът може да придобие етнически измерения - усложнение, от което разбитите джихадисти от така наречената „Ислямска държава“ със сигурност ще се опитат да се възползват.

Но рисковете за самата Турция от новото й сирийско предприятие също не са малки, смята Пиере.

По-рано днес Анадолската агенция съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил в телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей операцията „Маслинова клонка“. Според разпространената от турското президентство информация, Ердоган е уверил британския премиер, че турската страна предприема мерки, за да предотврати цивилни жертви в Африн.

От своя страна в предаването „Събота 150“ Ресул Сердар Аташ, програмен директор в ТРТ "Уърлд" и специалист по въпросите на Арабския свят, коментира, че Турция не желае да остава в Сирия.

Онур Йонмен, дипломат и бивш посланик на Турция в няколко европейски страни и в НАТО пък заяви, че Силите за народна защита се превръщат във все по-голяма заплаха за Турция заради връзките им с ПКК.

Дискусиите в Турция за участие във военна операция в Сирия

В последните дни в Турция продължават и все повече се задълбочават споровете и дискусиите дали е необходимо ново разрешение от Меджлиса...

Искаме добри отношения с американците, но ако американската подкрепа за сирийските кюрди продължава да накърнява нашите интереси в сигурността, естествено, че трябва да се намесим. По въпроси от национален интерес не търсим одобрението на трети страни, каза Йонмен в интервю за националното радио, коментирайки турската операция в Сирия "Маслинова клонка".

„Силите за народна защита се превръщат във все по-голяма заплаха за Турция заради връзките им с ПКК. Дори и британски и американски източници признават това. Също така правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ публикува доклад, в който подробно описва действията на тези сили. Като опозиционна партия ние сме съгласни с това, че става дума за терористична организация и Турция трябваше да се намеси. Кюрдските сили в Сирия искат да създадат държава в държавата подобна на тази в Северен Ирак и вероятно така целят да променят териториалната цялост на Сирия. А това е нещо, което не можем да приемем“, заяви Йонмен.

От американците зависи да преценят какво е добро или не за техните национални интереси, но все пак има някои основни принципи, които всеки трябва да признава, каза той и добави, че е неприемливо сътрудничество с терористична организация.

„Ние не приемаме да се сътрудничи с една терористична организация срещу друга такава. Трябва да има поне едно минимално ниво на принципност дори сред великите сили. Дори Съединените щати да заявяват „Америка на първо място“, това не трябва да означава Турция на последно“.

Ресул Сердар Аташ пък смята, че САЩ трябва да променят политиката си, както и, че отношенията вече са обтегнати.

САЩ и Русия с реакции след началото на турската военна операция в Сирия

САЩ призовава страните да избягват ескалация на конфликта в сирийския район Африн във връзка със съобщенията, че Турция е започнала мащ...

"Отношенията с Вашингтон вече са обтегнати. Съединените щати трябва да променят политиката си, защото тя допълнително дестабилизира региона, който е достатъчно нестабилен. Водят се разговори между американски и турски представители и всички се надяват те да достигнат до споразумение.

Турция не желае да остава в Сирия, това не е в неин интерес", категоричен е Ресул Сердар Аташ.

„Ако има легитимна и достатъчно силна държава в Сирия, няма да има нужда Турция да бъде там. Международната общност е длъжна да гарантира живота на цивилните в Сирия. Анкара от 2014 година призовава за създаване на сигурни зони, с които щеше да се гарантира живота на хората. Освен това можеше да се избегне и развитието на бежанската криза“.

Той не смята, че Америка е заинтересувана от стабилността в Сирия, а ограничаване на присъствието на Иран в региона.

„Тя има за цел да ограничи присъствието на Иран в района. Но мога да определя като добра новина доброто работно сътрудничество напоследък между Русия, Иран и Турция. Регионалните инициативи за решаване на регионалните проблеми са по-реалистични. Научихме от собствения си опит, че намесата на извънрегионални държави в нашите регионални проблеми води до нови разделения и кръвопролития“, обясни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com