Музей на Ердоган отваря врати в Истанбул

1754
Музей на Ердоган отваря врати в Истанбул
Снимка: Kremlin.ru

Музей на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се предвижда да бъде открит в Истанбул в близко време. В него ще се представят животът и политическата дейност на президента, съобщават турски медии.

Музеят ще се намира в истанбулския квартал Касъмпаша, в района на Златния рог, където преминават детските и младежките години на турския президент преди да навлезе в политиката. Ще бъде отделено специално внимание и на страстта му към футбола.

Ердоган разкри какви са целите на Турция за 2053 г. (ВИДЕО)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри какви са целите на Турция за 2053 г., стана ясно от негов пост в Twitter. "Ние оформяме...

Основно място в музея ще заемат фрагменти от политическата кариера на Ердоган в международен план. На видеостена ще бъдат показвани негови изяви пред различни международни форуми, с прочути изрази, превърнали се в култови цитати, като “One minute” /с който апострофира бившия израелски президент Шимон Перес в Давос/ или “Светът е по-голям от пет” - призив на Ердоган към постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да споделят силата си с Турция и други държави, съобщава информационният сайт Т 24, цитиран от БТА.

Ще могат да бъдат видени и паметни фрагменти от над 20-годишната дейност на Ердоган - от кмет на Истанбул, през затвора заради цитиране на стихотворение, до израстването му като основател и лидер на Партията на справедливостта и развитието, премиер и първи президент на Турция, който е избран с пряко гласуване от народа. Той отново е единствен кандидат за президент на Републиканския алианс на предстоящите избори.

Експозицията включва и членовете на семейството на турския президент, основно съпругата му Емине Ердоган, представяйки нейни лични изяви в различни страни - изказвания, международни срещи, социални ангажименти. Според утвърдения проект, в музея ще се излагат снимки, видеа, ще има специални ефекти за прожектиране по стените и извън сградата, прожекционни и холограмни техники.

В експозицията се акцентира и на връзката на Ердоган с лидера на Партията на благоденствието, покойния Неджметтин Ербакан, първия ислямистки премиер на Турция през 90-те години, който е негов ментор в политиката. Връзката им прекъсна след като Ердоган основа Партията на справедливостта и развитието с Абдуллах Гюл и Бюлент Арънч/.

Турция освободи международно уважаван медик и критик на Ердоган

Турски съд освободи международно уважаван медик, който призова за разследване на предполагаемото използване на химическо оръжие от арми...

Отделно място в проекта е отделено на превръщането на Света София в джамия с президентски указ, публикуван в Държавен вестник на 10 юли 2020 г. под номер 31181. Холограмата на джамията също се предвижда бъде в отделна зала, посочва вестник Йени чаг.

Архитектурата на сградата на музея е със селджукско-османски мотиви. Тя е на няколко етажа, намира се в обширен парк в района, където през 1455 г. се е помещавала султанската корабостроителница . Всеки нов султан прибавял нови установки и басейни, използвани при изграждането на военните кораби на османската флота. Тържественото откриване на музея се предвижда да стане преди изборите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com