Над 1000 души са загинали при работа в мините в Китай

26655
Над 1000 души са загинали при работа в мините в Китай
Снимка: Getty Images / Guliver

Инцидентите в китайски въгледобивни мини са отнели живота на 1049 души миналата година, което представлява спад с 24 на сто спрямо 2012 г., предаде БГНЕС. Причината е намаляването на рисковете и подобряването на условията на труд в процъфтяващия, но не достатъчно регулиран сектор в страната.

Китай е най-големия потребител на въглища в света и минната му индустрия понякога пренебрегва правилата за безопасност, въпреки че в последните години властите затвориха малките мини, за да подобрят условията. През 2013 г. при инциденти са загинали или са изчезнали 1049 души спрямо 1348 през 2012 и 1973 през 2011 г, съобщиха властите.

"Безопасността във въгледобивните мини продължава стабилно да се подобрява", допълниха те. Но някои правизащитни организации твърдят, че реалните данни са значително по-високи заради скриването на смъртни случаи от минните компании.

Миналия месец 21 от общо 34 миньори загинаха в експлозия във въгледобивна мина в западната китайска провинция Синцзян. През май общо 40 миньори загинаха при две експлозии в Съчуан и Гуейджоу в Югозападен Китай. Взрив във въгледобивна мина в североизточната провинция Дзилин отне живота на 28 души през март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com