Над 70% от руснаците смятат, че жената е само майка и домакиня

3054
Над 70% от руснаците смятат, че жената е само майка и домакиня
Снимка: Getty Images/Guliver

Около 71% от руснаците смятат, че основната цел на жената е да бъде майка и добра домакиня. В същото време една трета от анкетираните казват, че една жена трябва да избира между кариера и семейство, сочат резултатите от проучване, проведено от аналитичния център NAFI с подкрепата на Google и Съвета на Евразийския женски форум.

"71% от руснаците споделят мнението, че основната цел на жената е да бъде майка и добра домакиня", се уточнява още в проучването, цитирано то ТАСС.

88% от руснаците смятат, че семейството трябва да бъде обезпечено от мъжа. В същото време само 37% от руснаците отговарят, че една жена не трябва да се грижи сама за себе си - сред жените почти половината от анкетираните (45%) смятат така, сред мъжете - повече от една четвърт (28%).

В Русия спират използването на модел респиратори, изпратени от САЩ

Русия преустанови използването на някои апарати за изкуствена вентилация, собствено производство, след като тези устройства причиниха д...

Въпреки че по-голямата част от семейните руснаци (55%) казват, че най-отговорните решения в техните семейства се вземат съвместно от двамата съпрузи, в почти една трета от семействата (29%) тези решения се вземат само от мъжа, а само в 15% от жената.

Според NAFI една трета от анкетираните (32%) смятат, че една жена трябва да избира между кариера и семейство и тази гледна точка е по-често срещана сред тези, които имат деца.

Жените в Русия печелят с 28% по-малко от мъжете със същата квалификация. В същото време 36% от жените, заети в икономиката, имат висше образование, за мъжете този показател е 28.

Според Федералната служба за държавна статистика, днес в Русия има 78,8 милиона жени или 54% от населението. Коефициентът на заетост сред трудоспособните жени е 60%, сред мъжете - 72%.

Говорителят на Путин с коронавирус

Говорителят на Путин Дмитрий Песков е приет в болница след положителен тест за коронавирус, съобщават руските медии. "Да, болен съм, л...

„Един от проблемите, с които се сблъскват жените при изграждането на кариера, е дисбалансът на заплатите. Жените печелят с 28% по-малко от мъжете със същата квалификация. Приемането от жените на такива условия води до факта, че женските области на дейност стават по-малко платени, губят престижа и привлекателността си за талантливи специалисти“, се казва в проучването.

Жените се занимават със саморазвитие и обръщат повече внимание на образованието, отколкото мъжете: 36% от заетите жени имат висше образование, за мъжете този показател е 28%. По този начин има много по-висококвалифицирани жени специалисти от мъжете (съответно 63% и 37%).

Около 40% от руснаците смятат, че е по-лесно мъжете да изградят кариера и да бъдат повишени, а само 6% смятат, че жените. 24% от руснаците вярват, че жените се справят по-зле на ръководни позиции. В същото време Русия отбелязва един от най-високите дялове на жени лидери в света - 41%.

Изследването е проведено през май-юни 2019 г., извадката е сред 1 811 респонденти. В проучването са участвали жители на 46 региона и 150 населени места на Русия на възраст над 14 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com