НАТО съкращава патрулирането в небето над Балтика

5260
НАТО съкращава патрулирането в небето над Балтика

НАТО както и преди отделя повишено внимание върху осигуряването на безопасността на балтийските страни, но ще намали патрулирането в небето над Балтика за сметка на усилването на други елементи. Това заяви литовският президент Далия Грибаускайте, предава БГНЕС.

"Не трябва да реагираме на съкращаването на въздушното патрулиране, защото това решение е взето с оглед на усилването на всички останали елементи", каза тя, коментирайки информацията, че през септември алиансът наполовина е съкратил въздушното патрулиране над Балтика.

НАТО подкрепи съвместния план на Турция и САЩ срещу "Ислямска държава"

Турция получи подкрепата на НАТО за съвместния ѝ план със САЩ да отблъсне "Ислямска държава" (ИД) от сирийските територии по границата ...

Вместо 16 изтребителя ще дежурят само 8 на съюзниците на Литва, Латвия и Естония. Последните не разполагат с необходимата за целта техника. По четири изтребителя ще се намират на литовската авиобаза Зокняй /сега там те са 8/ и на естонската Емари.

"Вниманието на НАТО към осигуряването на сигурността на Литва и останалите балтийски държави остава повишено, тъй като алиансът осъзнава какви предизвикателства в тази сфера стоят пред региона", подчерта литовският лидер. "Постоянно се провеждат военни учения с участието на съюзниците от НАТО, през есента в Литва и още пет страни ще започнат да работят щабните структури на алианса, на наша територия ще бъде разположено тежко оръжие на съюзниците", добави Грибаускайте.

Тя напомни, че разполагането в Литва и Естония на 8 изтребителя на НАТО е два пъти повече, отколкото преди началото на украинската криза, когато в небето патрулираха само 4 бойни самолета от Зокняй.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия