Нетаняху даде назаден за палестинската държава

7115
Нетаняху даде назаден за палестинската държава
Снимка: Getty Images / Guliver

Само три дни след парламентарните избори в Израел премиерът Бенямин Нетаняху отстъпи от категоричното "не" по въпроса за признаването на палестинската държава, коментира Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В понеделник "Биби" обеща да не допусне независима палестинска държава, в случай, че бъде преизбран, но след изборната победа във вторник заяви, че иска "мирно и устойчиво решение за две държави".

САЩ критикуват Нетаняху за антиарабската му реторика

Белият дом разкритикува остро използването на антиарабска реторика от Бенямин Нетаняху в деня на изборите в Израел. След избирането му ...

Така израелското правителство се върна към концептуалната основа на израелско-палестинските преговори за две отделни държави в региона, приета от САЩ и ЕС като единствено трайно решение на конфликта между Израел и палестинците.

Като условие за постигането на консенсус обаче Нетаняху изтъкна необходимостта Палестинската автономия в Рамала да се разграничи от радикалната група "Хамас", действаща в ивицата Газа.

Нетаняху същевременно заяви, че се надява САЩ да не оттеглят подкрепата си за страната му в ООН.

„Надявам се това да не е така“, каза Нетаняху в интервю за Fox News, коментирайки информацията, че САЩ може да подкрепят резолюция на ООН за признаването на палестинската държава.

''Вълшебствата'' на Нетаняху

Изборите в Израел така и не доведоха до прогнозираната промяна във властта и Бенямин Нетаняху остана премиер. Според Бетина Маркс от т...

„Както нееднократно е казвал президентът Обама, както и аз съм казвал, единственият път към съгласие е споразумението, което да бъде постигнато с преговори. Не смятам за възможно да бъде принуден народът на Израел, който тъкмо ме избра с голямо мнозинство, да приеме условия застрашаващи самото оцеляване на държавата Израел“, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com