Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов трус в Непал, ситуацията в страната остава бедствена

02 май 2015, 10:02 часа • 7047 прочитания

Ново земетресение, този път с магнитуд 5 по скалата на Рихтер, разтърси Непал. Това съобщава Геоложката служба на САЩ (USGS).

Епицентърът му се намирал на 93 км северозападно от столицата Катманду, на дълбочина 10 км. Трусът е усетен в 11.20 ч. местно време, 5.35 ч. по Гринуич. Все още не са получени съобщения за пострадали и разрушения, предаде БГНЕС.

След разрушителното земетресение от 7,8 по Рихтер на 25 април с епицентър на 82 км северозападно от Катманду, последва серия от вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 6,7. По последни данни загиналите са 6621 души, а ранените 14 023.

Ситуацията в страната остава бедствена. Близо 3 млн.души живеят на улицата. Те са разпънали палатки, шатри под мостове и по тротоари. Не разполагат с баня, тоалетна и вода. До тях вече е започнала да достига хуманирна помощ, съобщава Нова телевизия.

За изчезналите при земетресението хора няма някаква ясна статистика. Спасителите вече не се надяват да намерят оцелели.

2 млрд долара ще струва възстановяването от всички щети. Азиатската държава обаче не може да ги предостави и затова помоли за помощ международната общност.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес