Нова порция високо напрежение между Китай и Тайван

2828
Нова порция високо напрежение между Китай и Тайван
Снимка: Getty Images

Китайското външно министерство заклейми срещата в Калифорния между тайванския лидер Цай Ингвен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти като акт на съглашателство и заяви, че Пекин ще брани суверенитета си, съобщи китайската държавна информационна агенция "Синхуа".

"Китай се обявява твърдо против и категорично осъжда подобни действия. В отговор на дълбоко погрешните съглашателски действия между САЩ и Тайван Китай ще вземе енергични мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната си цялост", заяви говорител на ведомството, цитиран от официалната държавна осведомителна агенция.

Филипините обявиха местоположението на 4 нови американски бази

Филипините обявиха местоположението на четири допълнителни военни бази, които ще бъдат използвани от американски войски. Една от тях се...

В друго изявление, разпространено чрез Синхуа, външнополитическата комисия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент), посочи, че действията на Маккарти "са в сериозен разрез с поетия от САЩ ангажимент пред Китай по тайванския въпрос".

Маккарти прие Цай в Калифорния, с което стана най-високопоставеният вашингтонски политик от десетилетия, срещнал се с тайвански лидер на американска земя. На срещата той изтъкна необходимостта от ускоряване на оръжейните доставки за Тайван с оглед на растящата заплаха от Китай, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на републиканците в Конгреса обеща, че продажбите на американско оръжие за Тайван ще продължат, за да се блокира китайският натиск. "И това, което знаем от историята, е, че най-добрият начин да се направи това е да се доставят оръжия, които позволяват на хората да възпират войната. Това е изключително важен урок, който научихме чрез Украйна, че идеята само за санкции в бъдеще няма да спре някого", каза той, пише БГНЕС.

"Отново се намираме в свят, в който демокрацията е под заплаха, и спешната необходимост да се запази светещият фар на свободата не може да бъде подценена. Тайван е благодарен, че има Съединените американски щати до себе си, докато се изправяме пред уникалните предизвикателства на нашето време", коментира Цай.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя територия, позиция, на която Тайпе категорично се противопоставя. През 1979 г. Вашингтон установява дипломатически отношения с Пекин и с това признава правителството там за легитимното правителство на Китай, а не това в Тайван, каквато е дотогава американската политика.

Тайванският президент ще посети Латинска Америка със спирки в САЩ

Следващата седмица президентът на Тайван ще посети дипломатическите си съюзници Гватемала и Белиз, а също така ще се отбие в Съединенит...

Становище по срещата Цай-Маккарти изрази и китайското министерство на отбраната. То заяви, че китайската армия ще остане в състояние на повишена готовност след срещата и призова САЩ да спазват официалния политически ангажимент, който са поели пред Пекин по тайванския въпрос.

Моментално морската администрация в китайската провинция Фуцзян започна тридневна специлизирана съвместна патрулно-инспекционна операция в централната и северната част на Тайванския проток, която ще включва качване на служители на борда на плавателни съдове за извършване на проверки. Администрацията за морска безопасност в югоизточната китайска провинция съобщи, че операцията ще включва "инспекции на място" на товарни и строителни плавателни съдове от двете страни на пролива "с цел гарантиране на безопасността на корабоплаването и строителните дейности по изграждането на ключови проекти в морските води".

Службата по въпросите на корабоплаването и пристанищата към тайванското министерство на транспорта обяви, че е изразила остър протест пред Китай относно мярката, предаде БТА. Службата пояснява, че е уведомила всички корабни оператори ако получат подобни искания от страна на Китай, да не ги изпълняват и да информират незабавно бреговата охрана на Тайван за оказване на съдействие.

"Ако на материка (Китай) настояват да предприемат едностранни действия, това ще създаде пречки за нормалния обмен между двете страни. Ние ще бъдем принудени да вземем съответните мерки", добави тайванската служба.

Китай разположи самолетоносач във водите близо до Тайван часове преди началото на разговорите между Цай Инг Вен и Маккарти. Още три военни кораба бяха засечени във водите, отделящи острова от континентален Китай, съобщи Министерството на националната отбрана на Тайван. Според министерството хеликоптер за борба с подводници също е пресякъл идентификационната зона на въздушната отбрана на острова.

Столтенберг: Ако Путин победи в Украйна, Китай ще нахлуе в Тайван

Генералният секретар на НАТО предупреди, че една руска победа в Украйна ще създаде прецедент за Китай да нахлуе в Тайван на фона на твъ...

Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com