Нови мерки срещу китайския вирус по цял свят

9481
Нови мерки срещу китайския вирус по цял свят
Снимка: Getty Images/Guliver

След като Световната здравна организация (СЗО) официално промени позицията си по отношение на новия китайски вирус (2019-nCoV), редица държави по света предприеха допълнителни мерки, предаде БГНЕС.

Държавният департамент на САЩ разреши частичната евакуация на служителите на посолството в Пекин и китайските консулства, съобщава Axios.

Русия и Чехия спряха визите за китайци заради коронавируса

Русия временно спира издаването на електронни визи на китайски граждани заради епидемията от коронавируса в Китай, съобщи руското минис...

Според публикацията, която се позовава на представител на ведомството, известието за "разрешено заминаване" се отнася за всички служители в посолството на САЩ в Пекин и генералните консулства във всички големи китайски провинции, чието присъствие не е необходимо за работата на тези мисии.

"Държавният департамент ще преразгледа статута на разрешеното заминаване на посолството на САЩ в Пекин и генералните консулства в Китай, ако е необходимо. Посолството на САЩ и генералните консулства в Китай ще продължат да предоставят консулски услуги, доколкото ресурсите позволяват", заяви представителят на Държавния департамент

По-рано САЩ евакуираха от Ухан около 200 служители на американското консулство, техните семейства и други американски граждани. А в Съединените щати вече има потвърдени два случая на зараза - жена, пътувала до Китай, е заразила мъжа си. Двамата живеят в Чикаго.

Същевременно, държавният секретар по туризма на Черна гора Дамир Давидович потвърди, че е постигнато споразумение с туристическите агенции, които водят туристи от Китай, да прекратят всички договорености за неопределено време поради разпространението на коронавируса. Министърът на здравеопазването на Черна гора Кенан Храпович заяви, че 212 души, които са влезли вече в страната от Китай, са под постоянно медицинско наблюдение. Той каза след сесията на правителството, че здравната система е "абсолютно готова за евентуална поява на случаи на коронавирусна инфекция". Храпович обясни, че "всички гранични пунктове са напълно оборудвани с необходимото за превенция на заразата".

В друга балканска държава - Гърция, също има съмнение за случай на коронавирус. Симптоми показва мъж, който вече е в изолация и са пратени проби за изследване - дали наистина става въпрос за новата болест или за друго заболяване.

Борбата с коронавируса в Китай струва милиарди, починалите се увеличават

Всички финансови институции на Китай към днешна дата са отпуснали общо 27,3 милиарда юана за помощни средства за превенция и контрол на...

Италианското правителство пък обяви, че спира всички полети между Италия и Китай, след като лекарите потвърдиха, че двама китайски туристи са с положителни тестове за коронавируса. Туристите, за които се смята, че са съпруг и съпруга, са в изолация в болница за инфекциозни болести в Италия. "Ние сме първата държава от Европейския съюз, която предприема тази предпазна мярка", каза премиерът Джузепе Конте на пресконференция.

От Turkish Airlines съобщиха, че спират полетите до Китай до 9 февруари с оглед разрастващата се епидемия, причинена от коронавирус, съобщи Анадолската агенция.

"С оглед оценка на ситуацията и скорошното развитие на събитията, свързани с разпространението на коронавируса, както и действията на национални и международни власти, спираме полетите си до градовете Пекин, Гуанджоу, Шанхай и Сиан до 9 февруари", заяви старшият вицепрезидент на Turkish Airlines за връзки с медиите.

Междувременно, американски пилоти подадоха иск срещу American Airlines, за да принудят компанията да спре полетите до Китай заради избухналата там вирусна епидемия.

Основните авиокомпании по света са спрели или рязко намалили услугата до Китай, включително американските превозвачи United и Delta. American Airlines анулираха някои полети, но само от 9 февруари до 27 март и само тези от летището в Лос Анджелис.

Официално: Има два потенциални случая на новия коронавирус в България

Към момента само за двама души в България има опасения, че може да са болни от новия китайски коронавирус (2019-nCoV). Това каза здравн...

Алианската асоциация на пилотите (APA) заведе дело в Тексас, позовавайки се на "сериозните и в много отношения все още неизвестни заплахи за здравето, причинени от коронавируса". Съюзът иска временно спиране на авиотранспортните услуги между САЩ и Китай на превозвача, отбелязвайки, че American Airlines извършва приблизително 56 месечни полета между международното летище Далас и летищата в Китай.

"Множество други големи превозвачи, които обслужват Китай, включително British Airways, Air Canada и Lufthansa, са решили да преустановят услугата за тази страна от предпазливост", гласи изявлението на АРА.

Новият коронавирус до момента е причинил смъртта на 213 души, а числото на заразените в Китай е вече 9602-ма.

Какво трябва да знаете за вируса - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com