Нови рекордни нива на смога в Пекин

30205
Нови рекордни нива на смога в Пекин
Снимка: Getty Images / Guliver

Пекин остана обгърнат в опасен смог за трети ден, въпреки обявените затваряне и съкращаване на производството на 147 от промишлените предприятия в града, предаде Стандарт нюз.

Смогът в Пекин достигна рекордни равнища, след като измерените във въздуха прахови частици във вторник сутринта бяха 444 микрограма на кубичен метър в центъра на града. Според стандартите на Световната здравна организация максималните безопасни нива са 25 микрограма.

Китайските войници са пораснали, не се побират в танковете

Теглото и ръста на войниците в Народоосвободителната армия на Китай са се увеличили толкова през последните няколко години, че военносл...

Атмосферното замърсяване в Пекин толкова се влоши, че дори статуите вече носят маски, предаде Асошиейтед прес.

Студент по психология от Пекинския университет отишъл при статуите в кампуса и им поставил маски на испанския писател Мигел де Сервантес, съоснователя на комунистическата партия Ли Дачжао и практикуващ тай чи мъдрец.

Някои райони в Северен Китай претърпяват шести пореден ден тежко замърсяване на въздуха.

Очаква се замърсяването на въздуха в части от Източен, Северен и Централен Китай да продължи до сряда вечер, когато се прогнозира, че дъждове и ветрове ще помогнат за разсейването му.

Във вторник ясно, че китаецът Ли Гуейсин от северния град Шъдзяджуан ще стане първия човек в страна, който има намерение да заведе дело срещу правителството заради замърсяването на въздуха, съобщи Ройтерс.

В Китай честват празника на фенерите

Днес в Китай се чества Празникът на фенерите, който е сред любимите на китайския народ, предаде ИТАР-ТАСС. Фенерите са с разнообразни...

Ли Гисин, живущ в северния град Шъдзяджуан, провинция Хъбей, е подал жалба в окръжния съд, апелирайки общинската служба за защита на околната среда "да изпълни задълженията си за контрол на замърсяването на въздуха, както гласи законът".

Ли поиска от името на народа обезщетение от агенцията за гражданите, които се задушават в смог в Шъдзяджуан, както и в голяма част от Северен Китай тази зима. "Причината, поради която предлагам административна компенсация, е да може всеки гражданин да види, че на фона на тази мъгла ние сме истинските жертви", казва Ли.

Все още обаче не е ясно дали съдът ще приеме жалбата му, предава още "Ройтерс". Адвокатът на Ли отказа да коментира, като заяви, че ситуацията е "доста деликатна", а в същото време окръжният съд и Службата по опазване на околната среда в Шъдзяджуан не са били намерени за коментар.

В жалбата си Ли Гисин детайлно мотивира решението си, като споделя, че самият той е похарчил много от личните си пари за маски, пречиствател на въздуха и бягаща пътека, за да може да тренира вкъщи през декември, когато замърсяването е било особено сериозно. "Освен заплахата за нашето здраве преживяваме и икономически загуби, и тези загуби трябва да се поемат от правителството и дирекциите по околната среда, тъй като правителството събира корпоративни данъци, то е бенефициентът", казва Ли.

Преди броени дни в Северен Китай е регистрирано едно от най-сериозните замърсявания на въздуха от месеци насам. Властите издадоха безброй заповеди и въведоха редица политики и обещания да почистят околната среда, но изглежда проблемът става все по-тежък. Метеорологичният център на Китай повиши нивото на заплаха от смога за Северен и Централен Китай, като се очаква замърсяването да се задържи още два дни, отбелязва китайската информационна агенция "Синхуа".

За пръв път от 65 години Китай и Тайван водят официални разговори

Днес е историческа дата за Китай и Тайван. Двете страни ще проведат за пръв път официални разговори, след като се разделиха преди 65 г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия