Новият щам на птичия грип напомня за опасността от мутиралите вируси

16887
Новият щам на птичия грип напомня за опасността от мутиралите вируси
Снимка: Getty Images/Guliver

Смъртта на китайка от досега неизвестен за хората щам на птичия грип напомня за непрекъснато съществуващата заплаха от пандемия от мутиращите животински вируси, съобщи Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет", предаде БТА.

Новият щам Н10N8 досега е заразил само двама души - 73-годишна китайка, която почина, и друга жена, която е в критично състояние в болница. Фактът, че той е прескочил от птиците у хората, е важно предупреждение, изтъкват учените.

В Хонконг започна масовото избиване на 20 000 пилета заради H7N9

Властите в Хонконг съобщиха днес, че започват операция за умъртвяване на 20 000 пилета, след като в партида пилета, внесени от Китай,...

"Трябва винаги да се притесняваме, когато вируси преминават видовата бариера между птиците или животните и хората, защото е много невероятно да имаме имунитет, който да ни защити" - каза експертът по грипа Джеръми Фарар. Трябва особено да се притесняваме, когато тези вируси показват характеристики, които говорят за капацитет да се репликират лесно или да бъдат вирулентни, или резистентни към лекарства. Този вирус има няколко такива характеристики."

Китайските власти миналата седмица потвърдиха втори човешки случай на зараза със щама Н10N8, който за пръв път беше открит у човек през декември миналата година.

Китайските учени, направили генетичен анализ на проби от вируса, взети от починалата жена, пишат в сп. "Лансет", че той е нова генетична комбинация на други щамове на птичия грип, включително и Н9N2, който е сравнително добре известен при птиците в Китай. Обезпокоително е, че вирусът, също като Н7N9 е развил "някои генетични характеристики, които могат да му позволят да се репликира ефикасно у хората".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com