Обама: САЩ и Иран споделят обща хуманност

5373
Обама: САЩ и Иран споделят обща хуманност
Американският президент изпрати празнично послание до иранския народ по повод тяхната нова година

Американският президент Барак Обама заяви в празнично послание до иранския народ по повод иранската нова година, че въпреки напрежението двете страни споделят "обща хуманност" и призова за по-голяма свобода за хората, живеещи в Иран.

"Няма никаква причина САЩ и Иран да бъдат разделени", заявява Обама в посланието до иранците и допълни, че "иранският народ е лишен от основната свобода за достъп до информацията, която иска. За народа на Иран този празник идва в момент на продължаващо напрежение между нашите две страни. Но когато хората се събират с близките си, вършат добри дела и посрещат нов сезон, ние също така си спомняме за общата хуманност, която споделяме", изтъква Обама.

Посланието му обаче съдържа и критики към иранското правителство по проблемите с човешките права. В тази връзка американският президент заявява, че Техеран е създал "електронна завеса" за иранците.

"Иранското правителство заглушава сателитните сигнали, за да спре телевизии и радиа. То цензурира интернет, за да контролира това, което иранският народ може да вижда и да казва. Режимът наблюдава компютри и мобилни телефони с единствената цел да защити собствената си власт. А в последните седмици ограниченията върху интернет станаха толкова строги, че иранците не могат да комуникират свободно с близките си хора в Иран и извън неговите граници. Технологиите, които трябва да предоставят повече възможности за гражданите, се използват за потискането им", изтъква Обама.

"Поради това ние създадохме виртуално посолство, за да можете да виждате какво САЩ казват и правят. Използваме фарси във Фейсбук, Туитър и Гугъл Плюс", допълва Обама. Макар Вашингтон да наложи санкции на иранското правителство, той заявява, че администрацията му "издава нови указания, за да улесни доставянето от американския бизнес на софтуер и услуги в Иран, които ще направят по-лесно използването на интернет от иранския народ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия