ООН: Индия скоро задминава Китай по население - ето кога

1685
ООН: Индия скоро задминава Китай по население - ето кога
Снимка: iStock

По данни на ООН - до средата на тази година Индия ще изпревари Китай по население и ще стане най-многолюдната страна в света.

Населението на Индия се очаква да достигне 1,4286 милиарда души - с 2,9 милиона повече от това на съседката ѝ, която е с 1,4257 милиарда души. В продължение на повече от 70 години двете азиатски държави представляват повече от една трета от световното население.

Демографски ад в ЕС: С колко милиона ще се стопи населението до 2100 г.

Европейският съюз е на прага на голяма демографска криза, като новите прогнози сочат значително намаляване на населението до края на ве...

Напоследък раждаемостта в Китай рязко спадна, като през миналата година населението на страната намаля за първи път от 1961 г. насам.

Прогнозата за населението на Индия, представена в доклада на Фонда на ООН за населението (UNFPA) за състоянието на световното население, е приблизителна, тъй като от 2011 г. в страната не е провеждано преброяване. След 140 години непрекъснато преброяване на всеки 10 години, това през 2021 г. беше отменено заради Covid-19 и отложено за 2022 г. Сега отново е отложено - за 2024 г.

В интервю за BBC ръководителят на отдела за оценки и прогнози на населението на ООН Патрик Герланд заявява, че всякакви цифри за реалния брой на населението на Индия са "наивни предположения, основани на фрагментарна информация". "Нямаме реални официални данни, които да идват от Индия", казва той.

Освен това ООН добавя, че тяхната оценка не включва населението на двата специални административни района на Китай - Хонконг и Макао, в които живеят над 8 млн. души, както и на остров Тайван, който Пекин разглежда като отцепническа провинция. Китай смята, че в бъдеще ще обедини демократично самоуправляващия се остров с континенталната част на страната, но Тайван се разглежда като отделен от континенталната част на Китай, със собствена конституция и демократично избрани лидери.

Канада отбелязва рекорден ръст на населението

Канада отбеляза рекордно висок ръст на населението през миналата година поради рязкото увеличаване на броя на имигрантите и временно пр...

През ноември населението на света надхвърли 8 милиарда души. Според експерти обаче растежът не е толкова бърз, колкото преди, и сега е най-бавният от 1950 г. насам.

Както в Индия, така и в Китай се наблюдава спад на раждаемостта. Това означава, че в Китай населението ще започне да намалява през следващата година, въпреки че през 2016 г. страната се отказа от политиката си за едно дете и въведе стимули за двойките да имат две или повече деца. Сред другите фактори, които се считат за причина за забавянето на раждаемостта в Китай, са растящите разходи за живот и нарастващият брой жени, които се присъединяват към работната сила.

През последните десетилетия и в Индия коефициентът на плодовитост е спаднал значително - от 5,7 раждания на жена през 1950 г. до 2,2 раждания на жена днес. Според проучване, поръчано от UNFPA, мнозинството индийци смятат, че населението им е твърде голямо, а раждаемостта - твърде висока. Почти двама от всеки трима анкетирани посочват икономическите въпроси като основни проблеми, когато става въпрос за нарастването на населението.

Демографите обаче твърдят, че изпреварването на населението на Индия спрямо това на Китай не бива да се разглежда като повод за безпокойство, и предупреждават да не се поддаваме на тревогите, свързани с нарастващия брой на населението. "Вместо това те трябва да се разглеждат като символ на напредък, развитие и стремежи, ако се спазват индивидуалните права и избор", се казва в доклада на ООН.

Пекин отчита спад на населението за пръв път от 2003 г.

Смъртните случаи в Пекин са надвишили ражданията през 2022 г., показват оповестени официални данни. Така за пръв път от 2003 г. населен...

ОЩЕ: Япония предупреждава: Китай и Индия опитват да създадат нов световен ред

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия