ООН осъди решението на САЩ за Йерусалим

2194
ООН осъди решението на САЩ за Йерусалим
Снимка: Getty Images/Guliver

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

128 страни гласуваха в полза на резолюцията, девет бяха против, а 35 се въздържаха.

САЩ ще орежат парите за ООН, ако се гласува срещу решението им за Йерусалим

Гласуването в ООН за Йерусалим няма да повлияе на решението на САЩ да признаят града за столица на Израел и да преместят там американск...

В началото на общото събрание постоянният представител на Йемен в световната организация Халед Хусеин Мохамед Алеймани внесе проект за резолюция, в която решението на САЩ да признае града за столица на Израел е определено като невалидно и в която се призовава всички обичащи мира страни да гласуват в нейна подкрепа.

Алеймани определи хода на американския президент Доналд Тръмп като крещящо нарушение на правата на палестинския народ и на арабските държави и на всички мюсюлмани и християни по света. Той говори от името на арабската група в ООН и бе първият оратор на извънредното заседание на Общото събрание.

Според Алеймани американското решение се възприема като опасно нарушаване на международното право, застрашаващо мира по света, подкопаващо всеки шанс за мир в Близкия изток и служещо само на поддръжниците на насилието и на екстремизма.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли повтори заплахите си срещу страните, които ще гласуват в подкрепа на резолюцията, предаде Франс рес.

Заради Йерусалим Нетаняху нарече ООН "дом на лъжите"

ООН е „дом на лъжите“. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък преди гласуването в Общото събрание на ...

"Съединените щати ще си спомнят за този ден, в който те бяха приковани на позорния стълб пред Общото събрание само заради факта, че упражняват правото си на суверенна държава. Ние ще си спомним за това, когато ни призовават още веднъж да внесем най-голямата вноска в ООН", каза Хейли.

Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон пък заяви "ние никога няма да бъдем изгонени от Ерусалим".

Рияд ал Малки, постоянният представител на палестинците, подчерта, че резолюцията не е проява на неприязън към САЩ, а реакция на агресията на решението на Тръмп, съобщи ДПА.

Постоянният представител на Турция в ООН (и министър на външните работи) Мевлют Чавушоглу каза, че страните членки на световната организация не са изплашени от заплахите на Тръмп да спре американската финансова помощ за онези от тях, които подкрепят резолюцията.

Върховният комисар на ООН по правата на човека подава оставка

Върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин обяви, че следващата година ще се оттегли от поста си, тъй като не ж...

Съединените щати грешат, "като мислят, че думите и достойнството на държавите членки са за продан. Може да сте силни, но това не ви прави прави", подчерта Чавушоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com