ООН отново предупреди Израел да не влиза в Рафах

1097
ООН отново предупреди Израел да не влиза в Рафах
Снимка: Getty Images

Високопоставен служител на ООН предупреди, че израелското нападение срещу Рафах, най-южния град в Газа, може да доведе до "клане". Ръководителят на хуманитарната помощ Мартин Грифитс заяви, че палестинците в Газа вече страдат от "нападение, което няма аналог по своята интензивност, бруталност и обхват". Той допълни, че последиците от нахлуването в Рафах ще бъдат "катастрофални".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се зарече да победи въоръжените членове на Хамас, които според него се крият в града. 

Още: Анализ: Нетаняху трябва да си ходи, а войната в Газа да спре

В необичайно изявление Грифитс заяви, че над един милион души са "натъпкани в Рафах и гледат смъртта в очите". Той заяви, че цивилните в града имат малко храна или достъп до лекарства и "няма къде да отидат безопасно". Той добави, че израелското нахлуване в града "ще остави и без това крехката хуманитарна операция на прага на смъртта".

Говорителят на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в предаването "Newshour" на Би Би Си, че ООН не е получила от Израел никакви планове за евакуация от Рафах и няма да участва в принудителна евакуация. Стефан Дюжарик заяви: "Организацията на обединените нации няма да участва в насилствено разселване на хора."

Още: Раниха двама журналисти при атака на израелски дрон в Рафах

Рафах е малък град в южната част на Ивицата Газа, на границата с Египет. Преди войната в него живееха около 250 000 души, но откакто Израел нареди на цивилните да се евакуират на юг, населението му нарасна до приблизително 1,5 милиона души. Много от тях живеят в палатки при отчайващи условия и казват, че няма къде да отидат, предава БГНЕС.

През последните дни Рафах е подложен на интензивни израелски въздушни удари, като според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването само в понеделник там са загинали най-малко 67 души.

Още: ООН: Перспективата за офанзива в Рафах е ужасяваща

Грифитс заяви също, че хуманитарните работници, работещи в Газа, са били "обстрелвани, държани под прицел, нападани и убивани" поради нарушаването на реда и законността. Изявлението му бе направено по време на възобновените в Кайро преговори за прекратяване на огъня между Израел и Хамас в Газа.

Висши служители от САЩ, Израел, Египет и Катар се срещнаха на 13 февруари, докато международната общност оказваше натиск върху Израел да не нахлува в Рафах. Антонио Гутериш заяви, че се надява преговорите да бъдат успешни, за да се избегне израелска атака срещу града.

Още: Борел: Къде ще евакуирате хората от Газа, на Луната?

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел, че цивилното население трябва да бъде защитено. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън призова Израел да "спре и да помисли сериозно", преди да атакува Рафах.

Най-малко 1200 души бяха убити по време на нападенията в Израел, извършени от въоръжени лица, ръководени от Хамас, на 7 октомври миналата година.

Още: Великобритания с двоен удар по Израел заради Рафах и Западния бряг

В отговор Израел започна военна кампания в ивицата Газа. По данни на ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването от началото на войната са убити над 28 400 палестинци, предимно жени и деца, а над 68 000 са ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com