ООН ще разглежда последиците от израелската окупация на палестински територии

1272
ООН ще разглежда последиците от израелската окупация на палестински територии
Снимка: Getty Images

От понеделник, 19 февруари, върховният съд на ООН ще започне да провежда изслушвания относно правните последици от израелската окупация на палестински територии от 1967 г. насам. Очаква се 52 държави да дадат показания, предаде БГНЕС.

Още: Израел обвини ООН, че бави хуманитарната помощ за Ивицата Газа

Изслушванията

Нации, включително САЩ, Русия и Китай, ще се обърнат към съдиите в едноседмична сесия в Двореца на мира в Хага, седалище на Международния съд (МС). През декември 2022 г. Общото събрание на ООН поиска от МС необвързващо „консултативно мнение“ относно „правните последици, произтичащи от политиките и практиките на Израел в окупираната палестински територия, включително Източен Йерусалим“.

Въпреки че всяко становище на МС би било необвързващо, то идва на фона на нарастващия международен правен натиск върху Израел заради войната в Газа, предизвикана от бруталните атаки на Хамас на 7 октомври.

Изслушванията са отделни от нашумялото дело, заведено от Южна Африка, в което се твърди, че Израел извършва геноцидни действия по време на настоящата офанзива в Газа.

МС постанови по това дело през януари, че Израел трябва да направи всичко по силите си, за да предотврати геноцида и да позволи хуманитарна помощ в Газа, но не нареди прекратяване на огъня.

Тази седмица съдът отхвърли опита на Южна Африка да наложи допълнителни мерки на Израел, но отново подчерта необходимостта от пълно изпълнение на решението.

„Продължителна окупация“

Общото събрание поиска от МС да разгледа два въпроса. Първо, съдът трябва да разгледа правните последици от това, което ООН нарече "продължаващото нарушение от Израел на правото на палестинския народ на самоопределение".

Въпросът се отнася до „продължителната окупация, заселването и анексирането на палестинската територия, окупирана от 1967 г.“ и „мерките, насочени към промяна на демографския състав, характера и статута на Свещения град Йерусалим“.

През юни 1967 г. нападнатият Израел смазва арабските си съседи в шестдневната война, завземайки Западния бряг, включително Източен Йерусалим от Йордания, Голанските възвишения от Сирия и Ивицата Газа и Синайския полуостров от Египет.

След това Израел започна да заселва 70 000 квадратни километра арабска територия. По-късно ООН обяви окупацията на палестинска територия за незаконна. Кайро си върна Синай с мирното споразумение с Израел от 1979 г.

Международният съд също беше помолен да разгледа последиците от „приемането на свързано с това дискриминационно законодателство и мерки“ от Израел.

Второ, Международният съд трябва да даде съвет как действията на Израел „влияят върху правния статут на окупацията“ и какви са последствията за ООН и други страни.

Съдът ще се произнесе "по спешност" по темата най-вероятно до края на годината.

Правилата на Международния съд при спорове между държави и неговите решения са задължителни, въпреки че той разполага с малко средства за тяхното прилагане.

Становището, което ще се издаде, ще бъде необвързващо

Според собствените думи на съда: „Органът, агенцията или организацията, отправила искането, остава свободна да приведе в действие становището с всички възможни за средства или да не го направи.“ Но повечето консултативни становища всъщност се изпълняват.

Международният съд вече е издавал консултативни становища относно законността на декларацията за независимост на Косово през 2008 г. от Сърбия и окупацията на Намибия от Южна Африка по време на апартейда.

Той също така излезе със становище през 2004 г., заявявайки, че части от стената, издигната от Израел в окупираната палестинска територия, са незаконни и трябва да бъдат съборени.

Израел не участва в изслушванията и реагира гневно на искането на ООН за 2022 г., като премиерът Бенямин Нетаняху го нарече "презряно" и "позорно".

Human Rights Watch (HRW) посочи, че въпреки че консултативните мнения са необвързващи, „те могат да носят голям морален и правен авторитет“ и в крайна сметка да бъдат вписани в международното право.

Изслушванията трябва да "подчертаят сериозните злоупотреби, които израелските власти извършват срещу палестинците, включително престъпленията срещу човечеството на апартейд и преследване", каза Клайв Болдуин, старши правен съветник на HRW.

Още: Три държави предупредиха Израел да не предприема "катастрофална" операция в Рафах

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com