ОПЕК: Падането на цените на петрола не е насочено срещу Русия или Иран

20621
ОПЕК: Падането на цените на петрола не е насочено срещу Русия или Иран
Снимка: Getty Images / Guliver

Генералният секретар на Организацията на страните-износители на петрол ОПЕК Абдала Ел-Барди е заявил, че цената на петрола е паднала по-ниско, отколкото се предполага от логиката на пазарната икономика, но това в никакъв случай не е акция срещу конкретни страни, предаде Reuters.

„Някои смятат, че решението добивът на петрол да не бъде съкращаван е насочено в полза на САЩ и срещу Иран и Русия, но това не е вярно”, е казал още Ел-Барди.

Бензинът и дизелът може да паднат до 2,15 - 2,10 лв.

Цената на бензина и дизела у нас може да падне до 2,15 лева за литър на дребно до края на годината, а не е изключено да се смъкне и д...

Цените на „черното злато“ се сринаха с още 3 процента, достигайки минималното си равнище за последните пет години на международните пазари. „Брент“ падна под 62 долара, а януарските фючърси на американския лек суров петрол - под 58 долара за барел.

Деловата седмица приключи с 11-процентно намаление на „Брент“ и 12 процента на американския лек суров петрол, отбелязва Ройтерс. Пропадането на цените през последните два дни бе ускорено от ръста на запасите във водещия консуматор - Съединените щати, и от потвърждението на основния износител - Саудитска Арабия, че няма да ограничава добивите. Вчера Международната агенция по енергетика нанесе още един удар на производителите като съкрати драстично прогнозата си за потреблението догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия