Опозицията в Шри Ланка ще сформира временно правителство

1462
Опозицията в Шри Ланка ще сформира временно правителство
Снимка: Getty Images/Guliver

Основните опозиционни партии в Шри Ланка се споразумяха днес да сформират изцяло надпартийно временно правителство, съобщи вестник Deccan Herald.

"Постигнахме принципно съгласие за съставяне на правителство на единството с всички партии за преходен период. Това ще бъде правителство, в което ще бъдат представени всички партии", заяви депутатът Вимал Веераванса.

Основната опозиционна партия "Единна народна сила" заяви, че е провела обширни вътрешни обсъждания.

"Искаме временно правителство от всички партии за ограничен период от време и след това да се проведат парламентарни избори", заяви генералният секретар на партията Ранджит Мадума Бандара.

Президентът на Шри Ланка се оттегля след щурм на протестиращи в резиденцията му

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса, който в събота избяга от официалната си резиденция, за да се спаси от разгневена тълпа про...

Лидерите на парламентарно представените политически партии ще се срещнат в понеделник следобед, за да обсъдят свикването на Камарата на представителите за предаване на властта на ново правителство, след като президентът Готабая Раджапакса заяви, че ще се оттегли.

Предишния ден в столицата на Шри Ланка се проведоха хиляди протести. Вместо планираното за този ден мирно шествие, протестиращите преодоляха полицейските бариери и превзеха президентския дворец. Самият президент Готабайя Раджапакса е бил евакуиран и според съобщения в медиите може да напусне Шри Ланка със самолет. По данни на медицинските работници най-малко 100 души, включително полицаи и журналисти, са били ранени по време на протестите.

По време на извънредна среща партийните лидери в страната призоваха президента и министър-председателя да се оттеглят от постовете си и да назначат временен президент, председател на парламента, да изберат нов държавен глава в рамките на 30 дни от членовете на парламента, да назначат временно правителство с участието на всички партии и да проведат избори възможно най-скоро. По-късно председателят на парламента заяви, че президентът ще подаде оставка на 13 юли, а министър-председателят Ранил Викремесингхе се съгласи да се оттегли, но пресслужбата му уточни, че той ще направи това едва след като бъде сформирано ново правителство, включващо всички партии в страната, и след като бъде осигурено мнозинство в парламента.

Шри Ланка е изправена пред най-тежката си икономическа криза след обявяването на независимостта през 1948 г. Пандемията от коронавирус засегна туристическия сектор, който е основен източник на чуждестранна валута, и доведе до невъзможност Шри Ланка да купува достатъчно гориво. Страната изпитва недостиг на храна, стоки от първа необходимост, лекарства и газ. В много части на Шри Ланка има постоянни прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на гориво. В същото време външният дълг на островната държава се оценява на 51 млрд. долара., АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com