Отново химическа атака в Сирия: десетки са с поражения от натравяне с хлор

8623
Отново химическа атака в Сирия: десетки са с поражения от натравяне с хлор
Снимка: Getty images/Guliver

Близо 50 души са били ранени при обстрела на жилищни райони на сирийския град Алепо със снаряди, пълни с отровни вещества - вероятно хлор. Това съобщи пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация, генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"В резултат на обстрела 46 души, включително осем деца, са получили поражения от натравяне с химически вещества. Всички пострадали са настанени в лечебните заведения в град Алепо, където са получили медицинска помощ", отбеляза Конашенков. Той добави, че според информацията на Руския център за помирение на воюващите страни, обстрелът е бил осъществен от терористични групи, намиращи се в зоната за деескалация в Идлиб. Става ясно, че са обстрелвани северозападните квартали на града. Според експертът мините, пълни с отровни вещества, вероятно хлор, са избухнали в района на улица „Нил“ в квартала Ел-Халиди. Огънят се е водил със 120-милиметрови гранатомети от югоизточната посока на демилитаризираната зона.

Обстрел рани мирни граждани в Алепо

Най-малко петима мирни сирийци бяха ранени по-рано днес след минометен обстрел срещу град Алепо, съобщи ливанската телевизия „Ал ...

Междувременно бе съобщено, че артилерията на сирийската армия е нанесла ответни удари срещу позициите на бунтовническите формирования. По-рано началникът на полицейското управление в Алепо генерал Исам аш Шали посочи терористичната групировка „Джебхат-ан-Нусра“ за отговорна за използването на муниции с токсични вещества. Според неговите думи бойците обстрелвали със снаряди с хлор квартали, които се намират близо до линията на контакт между сирийската армия и бунтовниците.

Ръководителят на медицинския департамент на Алепо Зияд Хадж Таха, отбелязва обаче, че броят на пострадалите се е увеличил до 60 души, сред които жени и деца.

Руски военни химици междувременно пристигнаха в Алепо, подчерта Игор Конашенков. "На мястото на обстрела спешно пристигнаха групи със специално оборудване от състава на дислоцираните в Сирия наблюдателни постове на подразделенията за радиационна, химическа и биологична защита. Те работят с пострадалите, настанени в лечебните заведения, наблюдават ситуацията в района, в който са използвани отровните вещества", коментира още представителят на Руското министрество на отбраната.

Actualno.com припомня, че от началото на войната в Сирия през 2011 г. са загинали повече от 465 000 сирийци, още един милион са ранени, а 12 милиона – повече от половината население на страната – бяха принудени да напуснат домовете си. Повече от 5,5 милиона избягаха в чужбина и са регистрирани като бежанци.

Над 20 000 сирийци са се завърнали в югозападната част на Алепо

Повече от 20 000 сирийци са се върнали в югозападната част на провинция Алепо, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Повече от 20 000 души ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com