Парадокс: Северна Корея пое ръководството на форума за ядрено разоръжаване на ООН

2231
Парадокс: Северна Корея пое ръководството на форума за ядрено разоръжаване на ООН
Снимка: Getty images

Съвсем изненадващо - Северна Корея пое временно ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване на ООН. Това се случва, след като по-рано през годината Пхенян беше обвинен в тестване на междуконтинентална балистична ракета. Опитите бяха извършени въпреки наложената ѝ забрана от Съвета за сигурност на ООН.

Въпреки това страната застана начело на най-важния форум за разоръжаване, тъй като позицията се поема на ротационен принцип от всички членове. Този ход предизвика множество критики относно ефективността на конференцията, изразени от неправителствени организации и от няколко страни, пише BBC.

Китай и Русия с вето на американските санкции срещу Северна Корея

Китай и Русия наложиха вето на ръководения от Съединените щати опит в Съвета за сигурност на ООН да се затегнат санкциите срещу Северна...

Редица неправителствени организации призоваха представителите на страните членки да напуснат залата, което е обичайна форма на дипломатически протест. Въпреки че държавите не сториха това на сесията в четвъртък, някои от тях изпратиха представители на по-ниско ниво, а не най-високопоставените си.

Миналата седмица Пхенян извърши няколко ракетни изпитания, непосредствено след посещението на президента на САЩ Джо Байдън в съседните на страната Южна Корея и Япония.

ООН забранява на Северна Корея да прави тестове на балистични и ядрени оръжия и е наложила стриктни санкции заради предишни опити на Ким Чен-ун.

Конференцията по разоръжаването се провежда три пъти годишно в седалището на ООН в Женева. Тя е единственият постоянен многостранен орган в света, който води преговори за споразумения в областта на ядрените оръжия. Главната цел на форума е да сложи край на надпреварата в ядреното въоръжаване и да предотврати ядрена война. Въпреки това от 1996 г. насам на конференцията не е сключено нито едно значимо споразумение.

Новият южнокорейски президент: Ерата на умиротворяване на Северна Корея приключи

„Ерата на умиротворяване на Северна Корея приключи“, заяви новият консервативен президент на Южна Корея – Йон Сук-йол...

Пхенян ще председателства най-малко през следващите три седмици. На откриващата сесия в четвъртък западните държави, много от които са наложили санкции на Северна Корея, осъдиха агресивното поведение на страната от началото на 2022 г. „Оставаме сериозно обезпокоени от безразсъдните действия на Северна Корея, които продължават сериозно да подкопават самата стойност на Конференцията по разоръжаването“, гласи общото им изявление.

Посланикът на Пхенян в ООН повтори тезата, с която Ким Чен-ун се защитава – милитаризацията на страната е заради самозащита, но тя остава „ангажирана да допринесе към глобално разоръжаване“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com