Пекин не отстъпва по темата за териториалните спорове в Южнокитайско море

10225
Пекин не отстъпва по темата за териториалните спорове в Южнокитайско море
Снимка: Getty Images/Guliver

На среща в Пекин с държавния секретар на САЩ Джон Кери министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че страната му е твърдо решена да защитава суверенитета си в Южнокитайско море, предаде АФП.

Искам да потвърдя решимостта на китайската страна твърдо и непоколебимо да защитава своя суверенитет и териториалната си цялост, заяви Ван И на пресконференция след разговорите.

Пирея - врата на Китай към Европа

Китай е арендатор на по-голямата част от пристанището на Пирея. Гърция обаче трябва да приватизира две трети от пристанищния комплекс....

Целта на визитата на Кери, който пристигна в китайската столица сутринта, бе да предупреди събеседниците си, че активността на КНР в Южнокитайско море, където териториални претенции имат няколко съседни страни, създава напрежение в региона.

Приканих Китай чрез министър Ван да вземе мерки съвместно с всички държави, за да намали напрежението и да увеличи изгледите за дипломатическо решение, каза на пресконференцията Джон Кери.

Пентагона възнамерява да изпрати военни кораби и самолети за наблюдение в зоната от 12 мили (22 км), за да осигури свободата на корабоплаване около архипелага Спратли, където от година Китай строи изкуствени островчета.

Претенции за архипелага или за част от него имат освен Китай, Виетнам, Филипините, Бруней, Тайван и Малайзия. Китай се стреми да утвърди суверенитета си върху почти цяло Южнокитайско море, което поражда тревога и дипломатическо напрежение със съседите му.

Щатите оказват натиск върху държави, за да не подкрепят Азиатската банка

Въпреки безспорните предимства на създадената от Пекин от Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), Вашингтон продължава д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com