Пет фактора, касаещи превръщането на Ердоган във фактически диктатор

2545
Пет фактора, касаещи превръщането на Ердоган във фактически диктатор
Снимка: Gettyimages.com

Тази събота (10 декември) управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция представи законопроект за конституционна реформа, с която Турция би се превърнала от парламентарна в президентска република. Това даде фактическото начало на процес, който застрашава демократичните традиции на Турция, пише The Wall Street Journal.

Какво предвижда закопроектът?

Предложението предвижда въвеждането на модел на президентска република като този в Русия и в САЩ. В случая това ще превърне поста на Реджеп Ердоган от предимно церемониален в пост с фактическа сериозна власт. Това ще намали правомощията на парламента и той ще се превърне в законодателно тяло, без фактическа власт върху правителството.

Произшествие с кортежа на турския президент

Кортежът на турския президента Реджеп Ердоган претърпя пътно произшествие в Истанбул, съобщи местната телевизия NTV. Пострадали са чет...

Според проекта се планира увеличаване броя на депутатите на 600 от 550 и намаляване на възрастта на кандидатите за депутати – на 18 от 25 години. Друга промяна ще бъде въвеждането на депутати-заместници, които ще стават действащи при необходимост и отпада необходимостта от предсрочни избори. Промените ще влязат в сила през 2019 година, което потенциално ще осигури на Ердоган президентския пост до 2029 година.

Защо правителството на Ердоган иска да промени конституцията?

След управлявлението си в продължение на три мандата като премиер (2003-2014), Ердоган стана първият пряко избран за президент на Турция. Той твърди, че успешният му мандат му дава правото да действа като изпълнителна власт в Турция и затова поиска от управляващата Партия на справедливостта и развитието да промени конституцията и да узакони новата му властова функция. Според Ердоган и неговите съмишленици подобен ход ще намали нестабилността и кризата, произтичаща от конкуриращи се центрове на властта.

Защо предложението е спорвано?

Двете най-големи опозиционни партии в парламента, както и близо половината от участниците в проучвания на общественото мнение, яростно се противопоставят на евентуалното прехвърляне на изпълнителната власт от парламента към президента. Според противниците на предложението тези промени ще доведат до диктатура на Ердоган. Те смятат още, че по този начин се гарантира еднопартийно управление, което ще унищожи малцинствени партии.

Съветник на Ердоган разкри, че готвачите чужденци в Турция са шпиони

Виден съветник на турския президент Реджеп Ердоган забърка бълбукащ скандал с предположението, че чуждестранните майстор готвачи в теле...

Какво в крайна сметка трябва да се случи, за да влезе в сила?

Проектът за измененията в конституцията първо ще бъде обсъден на Конституционната комисия в турския парламент, където се очаква да премине с лекота. След това, законопроектът трябва мине през два кръга на гласуване в парламента, с одобрение от най-малко 330 от 550 гласа. Ако депутатите приемат мярката, правителството ще организира референдум за одобрение.

Каква е вероятността законопроектът да бъде приет?

Управляващата Партия на независимостта и развитието има 14 гласа по-малко от необходимите 330, за да прокара законопроекта. Имаше преговори с най-малката опозиционна партия в парламента, тази на националистите, които имат 39 гласа. Но въпреки това не е ясно дали лидерът на националистите ще може да осигури достатъчно гласове, защото срещна вътрешна съпротива. Ако Ердоган и съпартийците му успеят да прокарат предложението през парламента, това ще доведе до 60-дневна кампания за референдум.

В края на ноември проучване на общественото мнение показва, че против промените са 41,6% от населението на Турция, а 45,7% ги подкрепят. Останалата част от хората се колебаят. Въпреки всички догатки и предположения, повечето политически анализатори все пак смятат, че Ердоган, който спечели девет поредни избори и двата референдума в Турция от 2002 г. насам, може да събере необходимото мнозинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com