ПКК е готова за преговори, ако Турция освободи Йоджалан

3276
ПКК е готова за преговори, ако Турция освободи Йоджалан

Кюрдската работническа партия (ПКК) е готова за преговори с Анкара, ако турските власти освободят основателя на партията Абдула Йоджалан и се съгласят за създаването на кюрдска автономна област, заяви един от лидерите на ПКК Мурат Карайлан, предаде РИА Новости.

„Докато Йоджалан се намира в затвора на остров Имралъ, не може да става дума за нормализиране на конфликта. За това - турското правителство да постигне споразумение с кюрдите, е необходимо на първо време да пусне нашия лидер. Докато това не се случи, мирният процес не може да даде резултат“, заяви Карайлан.

В края на януари турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара няма повече да се ангажира с контакти с ПКК, като вместо това ще „ликвидира“ всички бойци на групата в рамките на сегашните операции.

„Ние знаем, че единствената цел на сепаратистката терористична организация е да изпълни задължението, което й е дадено от нейния ръководител и изпълнението на договора, който е получила“, каза държавният глава. „Така че в идващия период, нито сепаратистката терористична организация, нито партията под неин контрол, нито други структури ще бъдат приети като партньори. Случаят е приключен“, допълни той в президентския дворец в Анкара.

Трима турски полицаи загинаха от бомба на ПКК

Трима полицаи загинаха, а още четири са ранени през изминалата нощ в резултат на взрив на заложена на пътя бомба в Югоизточна Турция, с...

Държавният глава допълни също така, че организацията и нейните членове ще бъдат изправени пред закона. „Ще седнем заедно с нацията и нашите граждани, след като силите за сигурност окончателно ликвидират терористите в региона, и ще решим какво трябва да се направи за радикално решение на въпроса“, допълни той, имайки предвид населените предимно с кюрди югоизточни части на Турция, където сили за сигурност провеждат кампания срещу ПКК.

По-рано бяха започнати и серия съдебни разследвания срещу членове на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която е обвинявана и във връзки с ПКК. Ердоган и правителството обвиняват общини в югоизточна Анадола за това, че действат като „логистични центрове“ на ПКК, използвайки обществени средства, за да копаят дупки и да строят барикади срещу силите за сигурност.

Изказването на Ердогани дойде след като турският вицепремиер Ялчън Акдоган отрече твърденията, че правителството води тайни разговори със затворения лидер ПКК Абдула Йоджалан. „Срещите с организацията или с Имралъ са изключени“, каза вицепремиерът пред държавната Анадолска агенция. Имралъ е името на острова, на който Йоджалан излежава своята доживотна присъда и често се използва по отношение на кюрдския лидер.

Акдоан също така заяви, че операциите на властите срещу бойци на ПКК в източните и южните части на Турция ще продължат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com