Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поройни валежи и свлачища в Черноморска и Източна Турция, има жертви

08 юли 2024, 09:20 часа • 1581 прочитания

При поройни дъждове в Черноморската област и в Източна Турция, двама души загинаха, съобщава Хаберлер.

От силните валежи в окръг Орду в Черноморската област на Турция са прелели реките в селищата Чайбашъ и Икиздже. Придошлите води са залели мостове и обширни терени.

В махала в село Чайбашъ възрастна жена, която искала да премине през мост, е била повлечена от водите на реката и се е удавила. Екипи на Дирекцията за реакции при извънредни ситуации и бедствия (АФАД) се опитали да спасят жената, но без успех. Бурните води са отнесли тялото на повече от 2 км.

Още: Внезапни наводнения и свлачища убиха 14 души в Непал (ВИДЕО)

Евакуация

Продължават действията на спасителите екипи за справяне с природното бедствие. На редица места са се образували свлачища. Евакуирани са семейства и домашни животни, които се намират близо до реката. От общината в Орду са отправили предупреждения към жителите на селата, че се очакват още валежи и свлачища и призовават за предприемане на превантивни мерки. Изпратени са допълнително спасителни екипи и техника за борба с пороите.  Съобщава се, че в окръг Орду са се изсипали 100 литра валежи на 1 кв. км - нещо, което местните хора не помнят да се е случвало.

В Самсун, който също се намира в Черноморската област, са прелели няколко реки. В селищата Терме и Салъпазаръ са се удавили домашни животни, наводнени са ниви, зеленчукови градини и жилища, работни места. Муш - окръг в Източна Турция, също е в плен на поройни валежи. В село Малазгирт поройни валежи са наводнили къщи и земеделски площи. Нанесени са щети върху реколтата и животните. Двадесетгодишна жена е била повлечена от водите на придошла река. Въпреки усилията, местните хора не са успели да я спасят, предава БТА.

От Синоптичната служба съобщават, че се очаква валежите в Черноморската област - в Трабзон и Гиресун, да продължат.

*Заглавната снимка е илюстративна!

Още: Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес