Пред Лавров: Иран намекна за свое участие в ударите по бази на САЩ в Сирия

2019
Пред Лавров: Иран намекна за свое участие в ударите по бази на САЩ в Сирия
Снимка: Getty Images

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдоллахиан намекна за иранско участие в нападенията срещу американски бази в Сирия този месец. Той направи това по време на среща си с руския си колега Сергей Лавров в Москва на 29 март.

ОЩЕ: САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия, след като атака с дрон уби американец

"Подривна дейност на НАТО": Лавров се оплака от военната помощ за Украйна

Външните министри на Русия и Иран разкритикуваха оръжейните доставки на Запада за Украйна при днешната им среща, съобщи ДПА. „Ощ...

Абдоллахиан отхвърли съобщенията на САЩ, че ирански дронове са участвали в нападението срещу американска база в Сирия на 23 март, при която загина американец. Но добави, че Техеран е отговорил "решително и ясно на американската страна" в "събитията, които се случиха на изток от Ефрат".

САЩ нанесоха въздушни удари по най-малко две позиции на подкрепяни от Иран бойци в Източна Сирия на 23 март в отговор на нападението с дрон срещу американската база край Хасака. Вероятно подкрепяни от Иран бойци са извършили ракетно нападение срещу американската база "Грийн Вилидж" в Източна Сирия ден по-късно, на 24 март, съобщава в днешния си анализ за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Това най-вероятно е станало в отговор на американските въздушни удари. Че Абдоллахиан отхвърля участието на ирански дронове в последните нападения, вероятно е било препратка към атаката с дронове срещу базата край Хасака. Второто му изявление за решителния "отговор" обаче е препратка към отделната ответна ракетна атака на иранците. Това, че Абдоллахиан използва персийската дума "pasokh" (или "отговор"), предполага, че той може да поема отговорност за ракетните атаки срещу базата "Грийн Вилидж", коментират още експертите от ISW.

Амир Абдоллахиан съобщи също, че Иран и Русия финализират всеобхватно споразумение за стратегическо сътрудничество, че Техеран е постигнал напредък в процеса на пълноправно членство в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и че икономическото сътрудничество между Иран и Руската федерация се е засилило.

ОЩЕ: Русия и Иран задълбочават военното сътрудничество

Иран: Русия стана най-големият инвеститор в страната ни

Русия е станала най-големият инвеститор в Иран, се разбра от думите на иранския министър на икономиката и финансите Ехсан Хандузи. Той ...

Министърът от Ислямската република не отрече публичните данни за руско-иранско сътрудничество в областта на кибернаблюдението и определи това като "отбранително". Абдоллахиан подчерта необходимостта от поддържане на сигурността в Кавказ, без да се нарушава сегашното геополитическо равновесие в региона, и се съгласи да обсъди разрешаването на регионалното напрежение между Армения, Азербайджан и Иран по време на предстоящите разговори в Техеран.

ОЩЕ: ЕС зове за мир в Нагорни Карабах, но се притеснява от руската кампания в Армения

Абдоллахиан също така изрази подкрепа за прекратяване на огъня в Йемен. Съобщава се, че Иран се е съгласил да спре да насърчава трансграничните нападения на подкрепяните от нея хути срещу Саудитска Арабия и да спре доставките на оръжие за своя пълномощник в Йемен като част от споразуменията със Саудитска Арабия от 10 март.

Лавров похвали иранско-саудитското решение за нормализиране на отношенията и също така изрази подкрепата си за Мирното начинание в Ормуз - дългогодишно иранско предложение за регионален форум за диалог в областта на сигурността и мерки за укрепване на доверието между крайбрежните държави в Персийския залив. И двамата министри подчертаха необходимостта от "възобновяване на спрените ядрени преговори между Иран и Запада".

ОЩЕ: Иран води тайни преговори за рестарт на ядреното споразумение със Запада?

САЩ удари иранското производство на дронове с нови санкции

Министерството на финансите на САЩ обяви допълнителни санкции във връзка с производството в Иран на дронове камикадзе, с които Русия ат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com