Преобразяват Истанбул заради предупреждения за голямо земетресение

20025
Преобразяват Истанбул заради предупреждения за голямо земетресение
Снимка: iStock

Турция готви пътна карта за Истанбул срещу земетресения, които по последни данни биха разрушили по две сгради на всяка улица. Властите планират да построят хиляди сгради в нови "резервни райони".

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет Йозхасеки заяви, че страната увеличава усилията си за изготвяне на такава пътна карта. Тя се разработва, за да се подготви мегаполисът за очаквано земетресение с висока степен по скалата на Рихтер в бъдеще.

След едномесечна подготовка на президента Реджеп Ердоган ще му бъде представен проектът за преобразяването на Истанбул, заяви министърът пред Daily Sabah, цитиран от БГНЕС. "Ще има законодателна рамка, както и специален проект за преобразяване на Истанбул".

Още: Сериозен ръст в цените на жилищата в Турция

Планът за Истанбул

Градът, който за последен път претърпя тежки щети от земетресения през 1999 г., е нащрек с оглед на многократните предупреждения на експертите за очакваното "голямо" земетресение с магнитуд 7,0 или повече по Рихтер.

"Истанбул е един от най-рисковите мегаполиси в света. В Истанбул има 5,8 млн. независими субекта, които включват къщи и работни места, като 1,5 млн. от тях са изложени на риск. Почти една четвърт от територията на Истанбул е изложена на риск. В случай на земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер ще се срутят 600 000 сгради, което означава, че на всяка улица ще паднат по две сгради", посочи министър Йозхасеки.

"Много сгради ще бъдат построени в резервни зони. 600 000 рискови сгради ще бъдат преместени", каза още той.

"Ще бъде оказана помощ и при трансформацията на място. Ще съборим и транспортираме най-рисковите сгради до резервните зони, а ако има места, които липсват от гледна точка на социалните нужди, общините ще поемат работата", допълни Йозхасеки.

Още: Истанбул за начинаещи - 8 незабравими места, които да посетите и да се влюбите в града завинаги

Възстановяване след земетресенията от февруари

На 6 февруари две земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер разтърсиха множество турски провинции, като отнеха живота на над 50 000 души. Около 14 млн. души в страната бяха засегнати от трусовете, както и много хиляди други в Северна Сирия.

Около 680 000 къщи са разрушени, а 170 000 работни места вече не са налични. Разрушени са още складове, хамбари, сеновали и други подобни обекти, което общо съставлява 850 000 самостоятелни обекта.

Още: Турция започна да строи жилища за останали без дом след земетресенията

11 провинции са били засегнати от земетресението, "но в действителност включените в обхвата на възстановяването са 18", каза министърът.

Огромен наплив от заявления бе получен още в първия ден след обявяването на проекта за преобразуване на място, който стартира с цел предоставяне на безвъзмездни средства на хората, които желаят да възстановят постройките си в разрушените от земетресенията райони.

Министърът заяви, че 150 000 души са кандидатствали за проекта. В момента най-голям брой заявления са подадени в Хатай - над 60 000.

Що се отнася до причините за срутването на толкова голям брой сгради по време на земетресенията, Йозхасеки заяви, че няколко сгради са били построени небрежно, с ниско качество, без материали и според инженерни изчисления от 80-те и 90-те години на миналия век. Те са се намирали на разломни линии, докато повечето са били построени според разпоредбите, които са били в сила преди 2000 г. След земетресението от 1999 г., което разтърси района на Мраморно море, беше въведена нова наредба, според която сградите трябва да се строят устойчиви на земетресения с магнитуд 8,0.

ОЩЕ: Героят на Турция - кмет не разреши незаконно строителство, в града няма нито една паднала сграда (СНИМКА)

Министърът подчерта, че няма да се допуска строителство на сгради върху линии на разломи или корита на реки, където земята е изгнила. Инженерните изчисления и строителните компании ще трябва стриктно да спазват регламента.

Ердоган обеща бързо възстановяване след двойното земетресение. Според последните оценки на правителството разходите са 104 млрд. долара (2,74 трлн. турски лири).

Миналия месец президентът спомена, че всички отломки са били премахнати. Бързо е започнало изграждането на постоянни жилища в районите без риск от земетресение. Ердоган заяви също така, че Турция ще завърши строителството на 319 000 къщи през първата година след земетресенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Не спазват обещанието: Израелци разпиляха пакети с храни за Газа (ВИДЕО)

Буря събори огромен билборд в Мумбай, трима загинаха (ВИДЕО)

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Стотици хиляди бягат от Рафах, но и на север не е безопасно - Израел атакува Джабалия

Служител на ООН е тежко ранен в Рафах

Осем болници в Делхи получиха бомбена заплаха по мейла

Масови арести на протестите в Армения (ВИДЕО)

"Не искаме повече гробове": Израел почете загиналите във войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com