Превземането на Ракка – това ли е краят на "Ислямска държава"? (ВИДЕО)

4945
Превземането на Ракка – това ли е краят на "Ислямска държава"? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

"Ислямска държава" (ИД) загуби основната си крепост в Сирия. Това безспорно е новината на вчерашния 17 октомври що се отнася до Близкия изток. Но въпросите какво следва оттук-насетне остават.

Според турски медии, след превземането на Ракка от страна на Сирийските демократични сили, които са подкрепяни години наред от САЩ, за джихадистите почти не остава място, което да нарекат "своя територия". В Сирия има само отделни области в провинция Хама, както и в пустинята около Хомс. По-известното последно убежище на "Ислямска държава" е Дейр ез-Зор, който се намира на 450 километра североизточно от Дамаск. Там се водят сражения със силите на сирийския президент Башар Асад, като армията на Асад вече овладя половината град. Досега, според Сирийската обсерватория на човешките права, в битката за Дейр ез-Зор са загинали 3250 души, от които 1130 са цивилни. За сравнение цивилните жертви при битката за Ракка се изчисляват на 1873 души, но потвърждение на каквито и да е числа е изключително трудно да бъде направено. По данни на ПКК, по време на битката за Ракка, в града са били извършени над 90 самоубийствени атентата – в 8 болници, 29 джамии, 40 училища, 5 университета и на 4 моста. 90% от града е в руини.

Сирийската опозиция: Превзехме столицата на "Ислямска държава"

Крепостта на "Ислямска държава" в Сирия - Ракка, е напълно освободена от джихадистите. Това твърдят подкрепяните от САЩ Сирийски демокр...

Доста интересен факт са и съобщенията, че Сирийските демократични сили са пуснали около 300 бойци на ИД и семействата им да си тръгнат от Ракка. Според различни информации това е станало като част от споразумения за овладяването на града. Никой не може да каже къде са отишли тези хора. Тези действия противоречат на изявления на полковник Райън Дилън, който е говорител на водената от САЩ Международна коалиция за борба с ИД, за недопускане на освобождаване на "чуждестранни бойци на ИД". Няма никаква яснота колко от пуснатите са сирийци и колко – чужденци.

От CNN посочват, че след случилото се в Ракка "Ислямска държава" вече не контролира изцяло нито един голям град в Сирия и Ирак. Това е краят на провъзгласения от Абу Бакр ал Багдади халифат, категорична е американската телевизия, според която оттук-насетне привържениците на ИД ще трябва да се обединяват само онлайн. Сега "Ислямска държава" се превръща в идея, а не в реалност – в спомен за времето, когато халифатът им действително имаше територия, настояват от CNN. Предположенията на медията са, че повечето от бойците на ИД ще се укриват по поречието на река Ефрат, където вероятно се крие и Багдади.

Заплахата от ИД на Запад обаче остава, смята американската телевизия. Няма обаче да има възможност "мозъците" на джихадистите да използват сигурна наземна база и да вербуват бойци на Запад – те ще трябва да се крият и да действат само и единствено под булото на нелегалността.

Москва: Операцията в Сирия е към края си

Руската операция в Сирия се приближава към края си, във връзка с което съществуват няколко въпроса, които трябва бързо да намерят своет...

Важен е и въпросът кой ще управлява Ракка отсега-нататък, след като не редовният сирийски режим установи контрол над града. Планът на Сирийските демократични сили и на Международната коалиция, водена от САЩ, е градът да бъде управляван от граждански съвет, в който да влизат само местни жители. Арабите там са предимно сунити, като точно сунитите страдат доста от режима на Асад. Но армията на Асад, подкрепяна и от Русия, е свъсем близо до Ракка, а кюрдите също са фактор, с който всички ще трябва да се съобразяват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com