Притеснения в Израел заради ново огромно газово находище

8253
Притеснения в Израел заради ново огромно газово находище
Снимка: iStock/Guliver

Няма по-голямо замърсяване на въздуха заради пробния добив на мащабното газово находище "Левиатан". Това твърди израелското екоминистерство предвид нарастващите опасения за екологични проблеми заради разработването на находището, пише The Times of Israel, цитирано от Агенция "Фокус".

Израелският министър на опазването на околната среда Зеев Елкин призова израелците в радио интервю да се откажат от "истерията" около платформата и да празнуват, като подчерта, че Израел "просто се превърна в енергийна сила."

Зад войната в Сирия се крие газовата война

Гражданската война в Сирия беше и е представена главно като народно въстание, с цел да бъде свален Асад и смяната на режима му с по-дем...

Стартирали са операции по обезвъздушаване на съответните тръби, като официално се съобщава, че степента на емисиите на въглеводороди е по-малка от очакваното.

Притесненията от стартирането на газовата инсталация подтикнаха хиляди израелци да напуснат домовете си ден преди нова година, твърдейки, че са изправени пред опасни нива на замърсяване. Въпреки уверенията на министерството, активистите за борба със замърсяването, които се борят за преместване на платформата по-далеч от бреговете на Израел, твърдят, че правителството прикрива данните за замърсяване и започнаха да събират пари за създаване на неправителствена система за мониторинг на замърсяването.

Твърденията за прикриване излязоха на преден план сутринта, когато десетки хиляди жители от северната част на Израел, от Хадера до Хайфа, бяха приканени да проверят уебсайтовете за мониторинг на замърсяването на Министерството на околната среда на Израели местните съвети, за да проверят дали потокът от газ не води до повишени нива на опасни замърсители във въздуха и водата.

Критиците "ме обвиниха, че съм довел Чернобил в Израел", продължи Елкин, но настоя, че стартирането отбелязва екологично постижение за Израел, подпомагайки борбата с за изчистване на енергийният пазар на Израел от въглища.

"Афродита": газовото находище, от което Кипър ще спечели над 9 млрд. долара

Кипър ще спечели повече от 9 млрд. долара от износа на газ от морското газово находище "Афродита" за 18-годишния период на експлоатация...

Елкин и министърът на енергетиката Ювал Щайниц вторник обиколиха северното крайбрежие, за да следят внимателно началото на експлоатацията на находището. Щайниц трябва да пътува до Гърция в четвъртък заедно с премиера Бенямин Нетаняху, за да подпише споразумение за тръбопровод за транспортиране на газ от Източното Средиземноморие до Европа.

Запитан за високата цена на газа, като интервюиращите предполагат, че той ще е двойно по-скъп, Елкин отправи въпроса към енергийното министерство. Служители на "Нобел Енерджи" настояха, че цената е конкурентна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com