Производителите извън ОПЕК се споразумяха да намалят добивите

1254
Производителите извън ОПЕК се споразумяха да намалят добивите
Снимка: Getty Images/Guliver

Цените на "черното злато" нарастват с близо 5% до най-високи нива от средата на 2015 година, след като страните производителки от ОПЕК и тези извън картела успяха да се споразумеят за съвместно намаляване на добивите на петрол за пръв път от 2001 година насам, за да постигнат постепенно ребалансиране на петролния пазар.

На среща през уикенда 13 страни извън ОПЕК се договориха да намалят от началото на следващата година тяхното производство с 562 000 барела на ден. Това представлява малко по-сдържано от планираното ограничаване на добивите с 600 000 барела, което беше част от постигнатото на 30 ноември споразумение сред страните членки на ОПЕК за съкращаване на производство в рамките на първата половина на следващата година с 1,2 млн. барела на ден. Договореността беше постигната между Русия, Мексико, Казахстан, Оман, Азербайджан, Бахрейн, Боливия, Бруней, Екваториална Гвинея, Малайзия, Судан и Южен Судан.

Съвместното споразумение между основните производители от и извън ОПЕК за намаляване на производството с общо около 1,8 млн. барела на ден представлява съкращаване на текущите добиви на петрол в световен план с почти 2 на сто, предаде БНР.

Новината за първото от 2001 година насам безпрецедентно съвместно споразумение доведе до солиден ръст от близо 5% на петролните цени при старта на днешната търговия. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари нарастват с 5,05% към 54,12 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт "Брент" с доставка през февруари се повишават с 4,47% към 56,80 долара за барел.

Фючърсите на американския суров петрол и на петрола сорт "Брент" дори поскъпнаха за кратко към най-високи нива от юли 2015 година насам, съответно от 54,51 и от 57,89 долара за барел.

Пренасищането с петрол ще продължи до средата на 2017 г., ако ОПЕК не намали производството

Огромното пренасищане с петрол може да продължи да оказва ефект върху световните пазари и през следващата година, освен ако страните в ...

След като сделката за ограничаване на производството е вече факт, сега вниманието на инвеститори и анализатори ще се насочи към нейното осъществяване, имайки предвид продължаващото нарастване на добивите сред водещите производители преди самото споразумение да влезе в сила.

Според агенция Ройтерс добивите в Саудитска Арабия са нараснали през ноември до нов рекорден връх от 10,72 млн. барела на ден спрямо 10,635 млн. барела през октомври, докато иракският петролен добив се е повишил до 4,8 млн. барела на ден от 4,776 млн. барела месец по-рано, а общият добив на ОПЕК е достигнал исторически връх от 34,19 млн. барела дневно спрямо 33,82 млн. барела през октомври. Преди дни бяха оповестени данни, показващи ръст на руското производство през ноември до нов постсъветски връх от 11,21 млн. барела на ден.

Това даде основание на анализатори на американската банка Goldman Sachs да предположат, че постигнатото съвместно споразумение за съкращаване на добивите на петрол е по-слабо от очакваното, като на този етап не е сигурно и самото негово прилагане. Поради това те смятат, че планираното съкращаване ще подкрепи прогнозите им за средна цена на американския лек суров петрол от около 55 долара за барел през първата половина на следващата година. Тази прогноза на Goldman Sachs се базира на оценка, че действителното общо съкращаване на добивите ще бъде в размер на около 1 млн. барела на ден.

Ако обаче производството в глобален план бъде съкратено с планираните около 1,6 млн. барела на ден, банката прогнозира допълнително повишение на петролните цени с около 6 долара за барел към 61 долара за барел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com