Путин се намесва лично в „катастрофата“ с COVID-19 в Дагестан

8165
Путин се намесва лично в „катастрофата“ с COVID-19 в Дагестан
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Рудсия Владимир Путин бе принуден да се намеси лично в действията срещу епидемията, обхващаща руския регион Дагестан в Северен Кавказ, тъй като местните представители на властта определиха ситуацията с коронавируса като "катастрофа".

Вече няколко дни се носят слухове за нарастващ брой смъртни случаи и претъпкани болници в планинския регион с мюсюлманско мнозинство, а местният медицински персонал отправя панически апели в социалните медии.

Върховният духовник на Дагестан, мюфтия Ахмад Абдулаев, определи ситуацията като ужасна и моли Кремъл за помощ.

"Обхватът на катастрофата ни принуждава да се обръщаме към вас", каза той на Путин чрез видеовръзка в понеделник. "Моля, насочете вниманието си към Дагестан."

Министърът на здравеопазването в региона Джамалудин Гаджиибрагимов заяви, че 657 души са починали от пневмония в региона, включително 40 медици.

Критиците обвиниха руските власти, че омаловажават кризата и манипулират цифрите, като приписват смъртта от коронавирус на така наречената придобити в общността пневмония и други медицински състояния.

Медиците казаха за AFP, че са изправени пред недостиг на защитна екипировка и тестове, а Абдулаев заяви, че много хора с инфекцията умират у дома си и са погребани на масови традиционни погребения.

"Те са погребани според традицията и никой не ги брои", каза Абдулаев.

Путин обеща да изпрати помощ в Дагестан и помоли жителите да не се събират за празника на Аид ал Фитр, отбелязващ края на Рамазана този уикенд.

"Ситуацията в Република Дагестан е сложна и разбира се изисква допълнителни - и спешни мерки", каза Путин по време на видеоконференцията.

Лекарите казаха за AFP, че са прекалено затрупани от броя на пациентите, а липсата на медицински материали е накарала хората в региона да се чувстват изоставени.

Губернаторът на Дагестан Владимир Василиев защити в понеделник официалната коронавирусна статистика на региона, но обеща да "изясни" броя на смъртните случаи сред медиците в региона.

Държавният канал „Россия 24“ съобщи в понеделник, че статистиката на Дагестан може да бъде изкривена, защото "само три процента от семействата дават съгласие за аутопсии".

Турция „под ключ“ за Рамазан байрама

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в понеделник обяви блокиране в цяла Турция по време на Рамазан байрама (Аид ал Фитр), отбеля...

Русия въвежда смъртни случаи в националния си отчет като починали от коронавирус едва след като аутопсията потвърди, че инфекцията е основната причина за смъртта.

"Бяхме изправени пред пълна липса на подготовка от системата на здравеопазването", каза Зиаутдин Увайсов, който работи в регионална организация за помощ, наречена Монитор на пациентите.

Той каза, че регионът не действа достатъчно бързо, за да осигури достатъчно тестове или да информира населението за мерки за ограничаване, добавяйки, че може да има по-малка вероятност от страна на местните жители да изпълняват ограничителни заповеди.

Традицията в Кавказ диктува големи събирания за сватби и погребения и хората може би не са склонни да се откажат от обичаите въпреки правилата.

"Населението е много подозрително към властите и към официалните наредби", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com