Путин ще изпрати предупреждение към Запада в Деня на Европа

17732
Путин ще изпрати предупреждение към Запада в Деня на Европа
Снимка: Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин ще изпрати предупреждение за "страшния съд" на Запада, когато води тържествата в понеделник. Това ще стане по случай 77-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия, размахвайки огромната огнева мощ на Русия, докато нейните сили се бият в Украйна, съобщи Reuters.com

Изправен пред лицето на дълбоката западна изолация, откакто нареди нахлуването в съседката на Русия, Путин ще говори на Червения площад пред парад на войски, танкове, ракети и междуконтинентални балистични ракети.

Полет над катедралата Свети Василий ще включва свръхзвукови изтребители, стратегически бомбардировачи Ту-160 и, за първи път от 2010 г., команден самолет Ил-80 "Страшния съд", който ще превозва висшия състав на Русия в случай на ядрена война, съобщиха от Министерството на отбраната.  

В този сценарий Ил-80 е проектиран да се превърне в роуминг команден център за руския президент. Той е пълен с технологии, но конкретни подробности са руска държавна тайна.

ОЩЕ: Продължават репетициите за Парада на 9 май (ВИДЕО) 

Какво планира Путин за 9-ти май?

Усилията на Путин да направи Русия отново велика, нахлувайки в Украйна, дадоха обратен ефект, казва в интервю за ДВ бившият директор на...

69-годишният лидер на Кремъл многократно оприличава войната в Украйна с предизвикателството пред Съветския съюз, когато нацистите на Адолф Хитлер нахлуват през 1941 г.  

„Опитът за успокояване на агресора в навечерието на Великата отечествена война се оказа грешка, която струваше скъпо на нашия народ“, каза Путин на 24 февруари, когато обяви това, което той нарече специална военна операция в Украйна. "Няма да направим такава грешка втори път, нямаме право."

Путин разглежда войната в Украйна като битка за защита на рускоговорящите там от преследване от нацисти и за предпазване от това, което той нарича заплахата на САЩ за Русия, породена от разширяването на НАТО. Украйна и Западът отхвърлят твърдението за фашизма като глупост и казват, че Путин води непредизвикана агресивна война.  

Съветският съюз загуби 27 милиона души по време на Втората световна война, повече от която и да е друга страна, а Путин през последните години критикува това, което Москва вижда като опити на Запада да преразгледа историята на войната, за да омаловажи съветската победа.

Освен поражението на френския император Наполеон Бонапарт през 1812 г., поражението на нацистка Германия е най-почитаният военен триумф на руснаците, въпреки че и двете катастрофални нашествия от запад оставиха Русия дълбоко чувствителна по отношение на нейните граници. Войната в Украйна ще хвърли дълга сянка върху този ден на победата.

Италия задържа 140-метровата яхта "Шехерезада", която се свързва с Путин

Суперяхтата „Шехерезада“ (Scheherazade), която се свързва с руския президент Владимир Путин, е арестувана от италианските в...

ОЩЕ: САЩ готвят още военна помощ за Украйна, на 9 май се очаква Путин да говори за Деня на Страшния съд 

Руската инвазия уби хиляди хора и разсели близо 10 милиона. Путин също така остави Русия в хватката на строги западни санкции и породи опасения от по-широка конфронтация между Русия и Съединените щати - най-големите ядрени сили в света.  

Въпреки че 11 000 войници, маршируващи през Червения площад, заедно с това, което Министерството на отбраната каза, че 131 военна техника ще представлява грандиозен спектакъл, конфликтът в Украйна разкри слабости във въоръжените сили на Русия въпреки опита на Путин през две десетилетия на власт да спре постсъветския упадък.

На Кремъл беше отказана бърза победа, а руската икономика - силно притисната от санкциите - е изправена пред най-лошото свиване от годините след падането на Съветския съюз.

Преди по-малко от две десетилетия президентът на САЩ Джордж Буш се присъедини към Путин за тържествата на 9 май в Москва. Тази година западен лидер не беше поканен, заявиха от Кремъл.

Защо Путин иска да възстанови Съветския съюз? Коментар на съветник на чешкия премиер

В отношението си към Владимир Путин Западът не бива да показва никаква слабост, защото Путин уважава само силните, предупреждава Томаш ...

Съединените щати и техните съюзници увеличиха доставките на оръжия за Украйна и Путин се сблъска с призиви от някои в руската армия да отприщи по-голяма огнева мощ срещу Украйна, казаха за Ройтерс два източника, близки до въоръжените сили. Москва каза на Запада, че нейните оръжейни доставки са законни цели.

Преди 9 май из Москва и западните столици се завъртяха спекулации, че Путин подготвя някакво специално изявление за Украйна, може би направо обявяване на война или дори национална мобилизация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли тези предложения в сряда, описвайки ги като "глупости". Кремъл не отговори на искания за коментар какво може да каже Путин в речта си, която ще бъде произнесена от трибуната на Червения площад пред Мавзолея на Владимир Ленин.

Миналата година Путин засече западната изключителност и това, което той каза, че е възходът на неонацизма и русофобията - тенденции, към които се връща отново и отново, когато разглежда въпроса за Украйна.

Още: Какво планира Путин за 9-ти май?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com