Първа информация - сирийската база Шейрат е била евакуирана преди удара

2729
Първа информация - сирийската база Шейрат е била евакуирана преди удара
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийската военновъздушна база Шейрат е била евакуирана преди американския ракетен удар. За това съобщават източници от Ливан, цитирани от британския вестник The Guardian.

Според източниците евакуацията е извършена от ръководството на базата. В нея е имало както сирийски военни, предани на президента на страната Башар Асад, така и руски части, както и части на „Хизбула” и иракски милиции. Засега няма информация от страна на „Хизбула” какво е положението след американската атака. Има информация обаче за човешки жертви, макар че тя е неофициална. Става въпрос за войници от базата, според данни на Сирийската обсерватория на човешките права.

СС на ООН отложи гласуването на резолюция за Сирия

Съветът за сигурност на ООН отложи приемането на резолюция за осъждане на използването на химическо оръжие в Сирия, предаде БГНЕС. Реш...

Руското присъствие в Шейрат е факт, макар и според различни данни да не е твърде голямо. Основният руски контингент се намира в базата в Латакия.

Преди избухването на гражданската война в Сирия, Шейрат беше една от стратегическите бази на Башар Асад. Точно там се държеше смъртоносният газ зарин, като големи количества от него бяха предадени на ООН за унищожение през 2013 година. Оттогава има няколко сигнала, че точно от Шейрат са използвани зарин и хлор при въздушни атаки, извършени от режима на Асад.

Официални реакции

Междувременно пред РИА Новости Виктор Озеров, ръководител на комисията по отбрана към горната камара на Думата, определи атаката на САЩ като удар срещу борбата против тероризма. Озеров поиска незабавна среща на Съвета за сигурност на ООН. "Атаката може да бъде разглеждана като акт на агресия срещу страна-член на ООН", каза Озеров. А Константин Косачев, ръководител на комисия по международни отношения на Думата заяви, че този удар поставя под въпрос бъдеща коалиция между САЩ и Русия за борба срещу тероризма.

Губернаторът на Хомс: Ударът на САЩ е в полза на терористите

Губернаторът на сирийската провинция Хомс Талял Барази даяви, че ударът, нанесен от САЩ, е в полза на терористите в Сирия, съобщи Интер...

Официална реакция вече има и от страна на британското правителство. "Това е подходящ отговор на варварската атака с химическо оръжие в Хан Шейхун", гласи съобщението от Даунинг Стрийт 10.

Австралия, чрез премиера си Малкъм Търнбул, също подкрепи действията на САЩ. Търнбул обясни, че това е подходящ отговор на "военното престъпление" от страна на Башар Асад в Хан Шейхун.

Припомняме, че в 4:40 часа сутринта българско време два американски самолетоносача изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" срещу сирийската военновъздушна база Шейрат. Официалната информация е за нанесени инфраструктурни разрушения - самолетни писти, летателни средства и дори петролни складове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия