Първите дипломати на САЩ и КНДР се срещат в Сеул

23023
Първите дипломати на САЩ и КНДР се срещат в Сеул
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще пристигне тази седмица в Сеул за преговори със своя южнокорейски колега, съобщи в сряда агенция Йонап.

Според южнокорейското министерство на външните работи, Кери ще пристигне в Сеул в четвъртък за среща с първия дипломат на Пхенян Юн Бен Се. Това ще бъде втората среща между двамата за тази година. Първата беше през януари във Вашингтон.

Очаква се, че на срещата да бъдат обсъдени въпроси на сигурността в Североизточна Азия , както и миролюбивите изявления на лидера на КНДР Ким Чен Ун. В новогодишната си реч той отправи призив за нормализиране на отношенията с Южна Корея и отбеляза, че Северна Корея ще "предприеме настойчиви усилия за подобряване на отношенията", ако и Сеул възприеме такъв подход. Правителството на Южна Корея изрази недоверие след тези изказвания, заявявайки, че подобни твърдения трябва да бъдат следени с повишено внимание.

След разговорите в четвъртък, Джон Кери и Юн Бен Се ще дадат съвместна пресконференция. В петък сутринта държавният секретар на САЩ ще отлети за Китай, като част от обиколката си в Азия и Близкия изток.

Междувременно в Сеул започнаха първите за последните седем години преговори на високо равнище между КНДР и Южна Корея. Те се водят в пограничния пункт Пханмунджом. Сеул е представен от председателя на секретариата на Съвета за национална сигурност към правителството Ким Гю Хен, а Пхенян - от заместник-председателя на Обединения фронт Уон Дон Ен. Съобщено беше, че на срещата ще се обсъждат детайли по провеждането на срещи на разделени семейства от Корейската война (1950-1953).

 

САЩ и Франция си обещават широко сътрудничество

Френският президент Франсоа Оланд беше приет в Белия дом от Барак Обама и двамата изразиха желанието си да отговорят заедно на големи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com